Naar boven

Voorkom een lekkende wasmachine

Op een lekkende wasmachine zit je natuurlijk helemaal niet te wachten. Lees hieronder hoe je een lekkende wasmachine kunt voorkomen.
Lekkende wasmachine 1


Wat kun je doen?


1. Wasmachinekraan

Een gewone wasmachinekraan is gemaakt om de juiste slangen voor de wasmachine op aan te kunnen sluiten. Om zekerder te zijn dat er geen lekkage ontstaat kan er het beste worden gekozen voor een kraan met keerklep (zie punt 9).

2. Waterslot

Het waterslot wordt geplaatst aan de wasmachinekraan. Daarna wordt de wasmachinetoevoerslang aangesloten op het waterslot. Aan de binnenkant van de ring ziet u cijfers van 1 t/m 10. In deze ring zijn twee gleufjes aangebracht waarin het meegeleverde sleuteltje past. Door deze ring te draaien kunt u de fabrieksinstelling wijzigen. Elk cijfer geeft een doorstroomhoeveelheid van 4,5 liter aan. In de fabrieksinstelling (8) laat het waterslot maximaal 36 liter water door (8 x 4,5=36). Controleer de totale hoeveelheid water die nodig is voor de werking van het aangesloten apparaat en wijzig indien nodig de instelling. Houd rekening met een extra hoeveelheid water van 4,5 liter (1 cijfer extra).

3. Combischakelaar

De energieverdeler voorkomt het doorslaan van de zekeringen bij aansluiten van twee apparaten met een hoog energie verbruik op één leiding. Het leggen van nieuwe leidingen is niet meer nodig. Voorbeelden zijn een wasmachine en een wasdroger of een boiler.

4. Wasmachine afvoerslang

Deze afvoerslang dient voor de afvoer van water naar de was-en of vaatwasmachine.

5. Wasmachine aanvoerslang

Deze aanvoerslang dient voor de toevoer van water naar de was-en of vaatwasmachine. De aanvoerslang wordt aangesloten op de wasmachinekraan. Het verdient aanbeveling om tussen de wasmachinekraan en de aanvoerslang een waterslot (2) te plaatsen.

6. Wasmachine verhoger

Dient niet per se ter voorkoming van lekkage, maar maakt het in- en uitpakken van de wasmachine een stuk makkelijker.

7. Wasmachine lekbak

In het geval dat er een lekkage plaatsvindt voorkomt deze bak dat er waterschade ontstaat aan bijvoorbeeld uw vloer.

8. Waterslagdemper

Het komt voor dat er bij het afsluiten van eengreepskranen, snelsluitende kranen, (vaat)wasmachines met een magneetklep, of CV ketels waar de pomp plotseling schakelt, de watertoevoer abrupt wordt afgesloten. Hierdoor kan het zijn dat dit een "klap" geeft in het leidingsysteem. Afgezien van het feit dat dit een hinderlijk geluid veroorzaakt is het ook niet goed voor de leidingen, koppelingen of toestellen. Om dit drukverschil op te vangen is het aan te bevelen om een waterslagdemper te monteren.

9. Wasmachinekraan met keerklep

Wasmachinekraan met beluchter. De beluchter voorkomt dat er vuil water teruggezogen wordt in het drinkwaternet. Indien er geen beluchterkraan wordt toegepast ontstaat er een hevelwerking waardoor het water terugloopt in het drinkwaternet.

Meer klusadvies? Hoe kun je nu het beste een kraan repareren of monteren, een radiator ontluchten of afvoer ontstoppen? Een overzicht van al onze klusadviezen vind je hier.