Naar boven
  • Vakkundig
  • Vertrouwd
  • Voordelig

Hoe repareer ik een kraan?

Hoe repareer en monteer je een kraan? In dit klusadvies leggen uit hoe je het makkelijkst een kraan repareert en monteert.

Belangrijk voordat je begint

Voordat je met de klus begint, moet je eerst de druk van de waterleiding afhalen. Meestal kan dit door simpel een stopkraan voor de kraan waar je aan wilt werken dicht te draaien, maar je kunt dit ook doen door de hoofdstopkraan af te sluiten. De hoofdstopkraan zit vlak voor je watermeter, hier komt het water ook je huis binnen.
Nadat je dit hebt gedaan, moet je het water nog aftappen, dit zodat er geen water meer in de leidingen zit. Dit kun je eenvoudig doen door alle kranen op de leiding waaraan je werkt open te zetten of door de aftapkraantjes (niet altijd aanwezig) open te draaien.
Houd er tijdens de werkzaamheden rekening mee dat er geen verontreiniging of vuil in de leiding komt, het is tenslotte drinkwater en dat moet uiteraard zuiver blijven.

Kranen repareren en monteren

Druppende kraan repareren

Lees eerst bovenstaande tips voor je een druppende kraan gaat repareren. Een druppende kraan wordt vaak veroorzaakt door een uitgedroogd afsluitleertje. 
Bij een mengkraan moet je eerst de knop lostrekken of losschroeven (soms zit op de zijkant van de knop of onder het rode of blauwe plaatje een borgschroefje). Vervolgens schroef je bij beide kranen het bovenste deel los. Je kunt hierna het leertje losmaken. Bij sommige kranen moet je hem gewoon los trekken en bij een andere kraan moet er een moertje losgedraaid worden. Het leertje kun je vervolgens vervangen. Hierna kunt je alles weer terugmonteren in de omgekeerde volgorde.
Bij een stopkraan begin je door het bovenste deel los te draaien. Je kunt hierna het leertje losmaken. Bij sommige kranen moet je hem gewoon lostrekken en bij een andere kraan moet er een moertje losgedraaid worden. Het leertje kun je vervolgens vervangen. Hierna kun je alles weer terugmonteren in de omgekeerde volgorde.

Mengkraan vervangen

Uiteraard begin je met het verwijderen van de oude kraan. Bij oudere kranen moet je de waterleiding onder de kraan vaak doorzagen. Bij nieuwere kranen kun je de flexibele aansluitslang losdraaien. Vervolgens kun je de grote moer recht onder de kraan losdraaien en de kraan verwijderen.
Nu kun je de nieuwe kraan installeren. Nadat je de kraan op de juiste plek hebt gezet kun je de grote moer onder de kraan aandraaien. Let hierbij wel op dat je de kunststof ring niet vergeet die bovenop de moer moet. Deze ring voorkomt beschadiging of scheuren van bijvoorbeeld de wasbak waarop je de kraan monteert. Als de kraan goed vastzit, kun je beginnen de kraan aan te sluiten op de waterleidingen. Tegenwoordig worden bijna alle wastafel- en keukenkranen voorzien van flexibele aansluitslangen waardoor je deze eenvoudig kunt aansluiten op de waterleidingen. Er dient dan wel een aansluiting te zitten op je waterleiding, hier zijn speciale knelkoppelingen voor verkrijgbaar.

Aansluitingen met schroefdraad monteren

Om een waterdichte koppeling te maken tussen twee, met schroefdraad voorziene, onderdelen dien je alltijd afdichtingstape te gebruiken.
Neem bijvoorbeeld een knelkoppeling in één hand en de rol tape in de andere hand en windt vervolgens de tape vanaf de binnenkant rechtsom om het schroefdraad (met de klok mee) naar buiten. Je dient de tape overlappend aan te brengen, let wel op dat er geen tape voor de opening komt.
Indien een schroefverbinding niet goed zit en nog lekt of je de schroefverbinding loshaalt, dien je altijd nieuwe tape aan te brengen.