Naar boven

Hoe betegel ik mijn muur?

Het betegelen van een muur is een klusje dat, mits precies uitgevoerd, prima zelf gedaan kan worden. Wij leggen uit hoe.

Betegel je eigen muur

Met een goed advies en goede voorbereiding kun jij prima je eigen muur betegelen. Bij het betegelen van een muur heb je altijd iets meer tegels nodig dan de oppervlakte die je wilt betegelen. Dit doordat in de hoeken tegels verzaagd moeten worden en de andere helft vaak niet hergebruikt kan worden. Het advies is daarom dan ook altijd 10% extra oppervlakte te rekenen. Kijk goed naar de inhoud van het pak, dit is vaak niet precies 1 vierkante meter.

Denk bij de aanschaf van je voegmiddel ook aan de kleur van de tegels. Voegmiddel is in verschillende kleuren verkrijgbaar en dus kun je kiezen voor een gelijke of juist contrasterende kleur. Ook kun je variëren met voegkruisjes / tegelkruisjes. Deze zijn in verschillende breedtes verkrijgbaar waardoor vanzelfsprekend de voeg ook dikker of dunner wordt.

Voorbereiding

Het is onverstandig direct te beginnen met tegelen. Nadat je je inkopen hebt gedaan, kun je het beste een eerste rij op de grond voor de muur klaarleggen. Zo zie je hoe je uitkomt en waar de tegels afgesneden moeten worden. Het mooiste is om in beide hoeken een even grote afgesneden tegel te gebruiken zodat de muur symmetrisch is. Let wel op dat deze tegels niet te klein zijn. Snijd de tegels in met een tegelsnijder, om ze vervolgens af te breken.

Voor het tegelen is het vanzelfsprekend van belang dat de muur glad is. Verwijder eventuele oude tegellagen en loszittende delen. Als er grote gaten in de muur zitten vul deze dan op met muurvuller.

Het is verstandig de muur eerst voor te strijken met een voorstrijk voor tegels. Hierdoor hecht de lijm beter en worden loszittende (of vallende!) tegels voorkomen.

Boodschappenlijstje

 • Tegels
 • Centimeter
 • Waterpas
 • Tegelsnijder
 • Tegellijm
 • Voorstrijk
 • Lijmkam
 • Voegmiddel
 • Kit

Tegels aanbrengen

De tegels kunnen nu tegen de muur. Maak hiervoor eerst de lijm aan volgens de verpakking (tenzij je kant en klare lijm hebt gekocht). Breng de lijm aan op de muur en verspreid deze middels een lijmkam. Zorg dat je altijd minimaal de oppervlakte van een volledige tegel belijmd, liever iets teveel dan iets te weinig. Druk de tegel nu stevig in de lijm en schuif deze licht heen en weer om de lijm goed te verspreiden. Werk niet te ver vooruit omdat de lijm kan opdrogen. Houd hiervoor maximaal een kwartier aan.

Begin met het beteglen in een hoek en eventueel met de afgesneden tegel zoals aangegeven onder 'Voorbereiding'. Let wel op dat de muur niet altijd waterpas is, dus gebruik voor het plaatsen van de eerste tegel zelf de waterpas. Plaats na elke tegel een voekruisje op de hoek van de tegel, en zet hier de volgende tegel tegenaan. Duw het tegelkruisje dermate diep in de lijm dat deze na het voegen niet meer zichtbara is. Herhaal dit tot de eerste rij betegeld is.

Start de volgende rij en let daarbij op dat je waterpas werkt. Vanzelfsprekend moet de onderste tegel in lijn liggen met die daarboven. Meet dit bij elke nieuwe rij die je plaatst. Na het aanbrengen van de tegel heb je nog kort de tijd de plaats van de tegel iets te verschuiven.

Wil je buitenom een hoek om met de tegels? Dan zijn hier speciale hoekprofiel voor verkrijgbaar. Deze kan ook gewoon met de tegellijm worden aangebracht. Houdt wel rekening met de grootte van het hoekprofiel bij het uitmeten van de lengte van de tegels.


Voegbreedte en tanddiepte lijmkam
Muur betegelen tabel


Voegen

Voor je kunt starten met voegen dient de lijm eerst 24 uur te drogen. Vervolgens kun je het voegmiddel aanmaken. Het aanbrengen van het voegmiddel gaat het makkelijkst met een spons. Smeer deze in diagonale richting over de tegels en druk het voegmiddel goed in de voegen. Werk snel aangezien het voegmiddel snel droogt. Als je het eerste stuk af hebt, verwijder je de resten op de tegels met een natte spons. Pas op dat je hierbij de voegen zelf zoveel mogelijk ontziet. Veeg de tegels daarna nog eens af met een droge doek om er zeker van te zijn dat alle resten verdwenen zijn.


Afwerking

Na het voegen is je muur zo goed als klaar. De hoeken van zowel de muren als de muren tot de vloer en het plafond kun je het beste afkitten. Je kunt hiervoor gekleurde of transparante kit gebruiken. Voor meer informatie over kitten, zie het klusadvies kitten.


Tips

 • Bekijk bij aanschaf het tintnummer op het pak tegels. Doordat tegels in grote hoeveelheden worden geproduceerd kunnen er soms minimale kleurverschillen zitten en de productieseries.
 • Om extra zeker te zijn kun je tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruiken.
 • Houd altijd reservetegels over voor het geval er beschadigingen ontstaan en de betreffende tegel niet meer te verkrijgen is.