Naar boven

Afvoer ontstoppen

Een verstopte gootsteen is vervelend en lastig en wil je natuurlijk zo snel mogelijk verholpen hebben. Wij leggen uit hoe je de gootsteen ontstopt door de sifon schoon te maken of HG duo ontstopper te gebruiken.

Putje en sifon schoonmaken


1. Het putje ontstoppen

De eerste en makkelijkste stap is bekijken of de verstopping in het putje zit. Afhankelijk van je wastafel en eventuele stop verwijder je de onderdelen om zo goed mogelijk bij het putje te kunnen. Gebruik vervolgens een langwerpig voorwerp om op de bodem liggend vuil te verwijderen. Wanneer hier geen vuil mee verwijderd wordt ga je door naar stap 2.

2. De sifon of zwanenhals ontstoppen

Afhankelijk van waar de verstopte wastafel zich bevindt, bestaat het volgende deel van de afvoer uit een sifon of zwanenhals. Deze kunnen van kunststof of metaal zijn. Een sifon vind je in de badkamer of het toilet, een zwanenhals meestal in de keuken. In beide gevallen is de werkwijze echter goed vergelijkbaar, beide dienen namelijk verwijdert te worden. Dit gaat ook in beide gevallen door aan de ringen te draaien die om de buizen heen zitten. Wanneer de ringen te strak zitten gebruik je een handdoek om meer kracht te kunnen zetten en grip te hebben. Plaats voor je de ringen verwijdert een emmer onder de sifon of zwanenhals, er zal namelijk water en waarschijnlijk vuil uit komen bij het loshalen. Wannneer je de sifon of zwanenhals los hebt gehaald zal in de meeste gevallen het probleem direct duidelijk zijn. Verwijder vuilresten uit de afvoerdelen en spoel deze goed door voor ze terug te monteren.

Monteer de sifon of zwanenhals nu terug op de afvoer. Draai de ringen niet enorm strak aan. Er zitten rubbers tussen de buisdelen om de afvoer waterdicht te maken. Door de ringen te strak aan te draaien kunnen deze ringen uit hun vorm worden geperst en er lekken ontstaan.

3. De afvoer ontstoppen

Loopt het water na uitvoeren van bovenstaande stappen nog niet goed weg? Dan zit de verstopping nog verder in de afvoer. In dit geval zal je helaas een loodgieter moeten raadplegen. Deze zal dan met een flexibele stang het vuil verwijderen dat in het afvoerdeel na de sifon of zwanenhals zit.
KlusWijs tip!
Krijg je het vuil niet goed uit de zwanenhals? Gebruik dan een losgedraaide ijzeren kledinghanger en buig deze in de juiste vorm om hem zo door de buis te duwen.

Afvoer ontstoppen met ontstopper


HG duo ontstopper kun je gebruiken voor de meest hardnekkige verstoppingen, veroorzaakt door vet- en etensresten (keukenafvoer) of haar, tandpasta, zeepresten of huidvetten (sanitair afvoer).

Wat doet het?

HG duo ontstopper is gebaseerd op een unieke 2-componententechnologie waarmee je zelf eenvoudig de verschillende soorten hardnekkige verstoppingen doelgericht en effectief kunt verhelpen.

Hoe te gebruiken?

  1. Giet (afhankelijk van de verstopping in je keuken- of sanitairafvoer) voorzichtig 1 of 2 delen (zie maatstrepen op de fles) van fles A in de verstopte afvoer.
  2. Giet daarna voorzichtig (afhaneklijk van de verstopping in je keuken of sanitairafvoer) 1 of 2 delen (zie maatstrepen op de fles) van fles B in de verstopte afvoer en laat het geheel 1 uur inwerken.
  3. Spoel na met een ruime hoeveelheid water.
  4. Giet vervolgens voorzichtig het restant aan vloeistof van fles A en daarna het restant van fles B in de afvoer om een optimale nawerking te verkrijgen. Laat ook dit 1 uur inwerken.
  5. Spoel vervolgens na met een ruime hoeveelheid water.
Meer klusadvies? Lees hier alles over verschillende afvoertypes, het ontluchten van je radiator of hoe je makkelijk kunt besparen op waterverbruik. Ons volledige klusadvies overzicht vind je hier