Naar boven

Hoe sluit ik een radiator aan?

Het kan voorkomen dat je radiator defect raakt of dat je bijvoorbeeld een nieuwe design radiator wilt. Lees hieronder het stappenplan hoe je zelf een radiator vervangt.

Oude radiator verwijderen

Voor je een nieuwe radiator monteert moet uiteraard eerst de oude afgesloten worden.

 1. Haal de stekker uit de ketel om de centrale verwarming uit te schakelen.
 2. Laat de temperatuur afkoelen tot onder de veertig graden.
 3. Lokaliseer alle radiatoren die fysiek hoger en op gelijke hoogte aan de te demonteren radiator liggen. Draai hiervan vervolgens de kranen open.
 4. Afhankelijk van de locatie van de vul- en aftapkraan;
 5. Als de te vervangen radiator op het laagste punt zit monteer je een vulslang op de vul – en aftapkraan om vervolgens de kraan open te draaien en de installatie leeg te laten lopen.
 6. Als de te vervangen radiator niet op het laagste punt zit dien je deze te lokaliseren en hier de vulslang op aan te sluiten, om vervolgens de installatie leeg te laten lopen. Deze radiator bevindt zich meestal op het laagste punt in het huis.
 7. Draai de koppeling van zowel de toevoer als de afvoer van de radiator los.
 8. Schroef de radiator zelf los en verwijder eventueel het bevestigingsmateriaal.

Wist je dat...
...de CV verantwoordelijk is voor gemiddeld 75% van je totale gasverbruik? De belangrijkste tips om energie te besparen is de CV lager zetten of langer uit te laten, maar dat is niet altijd mogelijk of wenselijk. Heb je weleens nagedacht over andere klimaatbeheersing opties?

Nieuwe radiator aansluiten

 1. Monteer de radiator eerst op de muur. Het is belangrijk dat deze stevig vastzit. Indien je een radiator van hetzelfde type monteert kun je hiervoor dezelfde bevestigingsbeugels gebruiken.

 2. Indien je een nieuw type radiator plaatst is de kans groot dat de aansluitingen van de af- en toevoer op een andere plaats zitten. Je dient hiervoor de leidingen te verlengen tot het juiste punt. Hiervoor gebruik je de radiatorbuis, buizensnijder en radiatorfittingen. Het maken van een verbinding tussen de buizen met een fitting gaat als volgt:Snijd de radiatorbuis op de juiste lengte met de buizensnijder
  • Schuif de moer over de radiatorbuis
  • Schuif de knelring over de radiatorbuis (je kunt oude knelringen nooit hergebruiken!)
  • Steek de buis in de fitting en draai de moer stevig aan.

 3. Als je de af- en toevoer hebt aangesloten aan op de nieuwe radiator en alle ontluchtingskraantjes gesloten zijn, kun je de installatie weer bijvullen. Dit doe je via de waterkraan die zich bij de ketel bevindt. Laat de slang eerst vollopen met water alvorens deze aan te sluiten op de installatie (zo hoef je minder te ontluchten). Draai vervolgens de kraan open tot de druk op ongeveer 1,5 tot 2 bar staat. Eventueel kun je de installatie nog ontluchten.

Designradiator plaatsen

Zie hier het fragment uit het woon-/klusprogramma Alles over Wonen waarin onze klusvrouw Petra een designradiator plaatst in een badkamer.

 


Radiator ontluchten

Het is af en toe nodig om je radiator te ontluchten. Het is geen lastig klusje en met ons klusadvies wordt het helemaal kinderspel. Je kan het klusadvies lezen via de onderstaande button.

Naar het klusadvies
 
 

Wat heb je nodig voor het aansluiten van een radiator?

Het is belangrijk dat je bij het aansluiten van een radiator een aantal dingen in huis haalt. In het boodschappenlijstje hieronder zie je wat je allemaal moet meenemen bij het installeren van jouw nieuwe radiator.

 • Radiator
 • Radiatorbuis
 • Fittingen
 • Knelringen
 • Buizensnijder

Radiator toebehoren plaatsen

Zie hier het instructiefilmpje van Sanivesk over radiator toebehoren plaatsen.