Naar boven

Hoe ontlucht ik mijn radiator?

Het is voor het functioneren van je radiator belangrijk dat je deze af en toe ontlucht. Het is een vrij simpel klusje om uit te voeren.

Waarom moet je een radiator ontluchten?

Het is belangrijk dat je een radiator af en toe ontlucht omdat deze hierdoor simpelweg beter kan functioneren. Lucht in de radiator of radiatorleidingen voorkomt dat sommige radiatoren kunnen opwarmen. Dit is natuurlijk zonde want hiermee verbruik je veel energie zonder dat het binnen echt warmer wordt. 


Wanneer moet ik mijn radiator ontluchten?

Er is niet een bepaalde termijn waarin je jouw radiator moet ontluchten. Je moet je radiator ontluchten zodra je merkt dat een kamer niet goed warm wordt. Soms merk je ook dat je jouw radiator moet ontluchten omdat je een rammelend of tikkend geluid uit jouw radiator hoort komen.
Hoe ontlucht ik mijn radiator?

  1. Start met instellen van de thermostaat op de laagst mogelijke stand.
  2. Schakel de ketel uit door de stekker uit het stopcontact te trekken. Wacht minimaal een kwartier voordat je verder gaat met stap 3.
  3. Begin bij de laagst gelegen radiator. Draai met het radiatorsleuteltje voorzichtig het kraantje van de radiator open. Hierbij zal er water uit de radiator komen, het is daarom verstandig een bak of doek onder de te ontluchten radiator te zetten.
  4. Laat de radiator ontluchten tot er water uitkomt en draai het kraantje dicht.
  5. Herhaal het ontluchten bij iedere radiator, en werk daarbij van beneden naar boven het hele huis door. 
  6. Sluit de ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te steken.
  7. Controleer op de cv-ketel of de druk in orde is. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen.
  8. Wanneer de druk weer op pijl is kun je de radiatoren weer aanzetten. Controleer daarbij meteen of de radiator goed gesloten is en er geen water meer uitkomt.

Een nieuwe radiator

Radiator defect of ben je uitgekeken op je huidige radiator? Wanneer je voor een nieuwe radiator gaat, kun je deze zelf monteren. Je leest hier hoe je dat doet.