Naar boven
  • Vakkundig
  • Vertrouwd
  • Voordelig

Vragen over buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk: meest voorkomende problemen en hoe voorkom je ze

Wij verzamelden de meest gehoorde problemen bij het schilderen van de buitenboel. Uiteraard met het antwoord hoe je deze problemen het beste kunt voorkomen! 


Mijn verfwerk wil niet drogen

De twee voornaamste oorzaken zijn: te dik schilderen en te snel over schilderen. Zeker bij oplosmiddelhoudende verven is het belangrijk niet te dik te schilderen. Schilder je te dik? Dan kan de verf niet goed drogen en kan het gaan 'schroeien'. Je herkent dit aan het rimpelen en oprullen van de verflaag. Dat is echt een teken dat het verfwerk te dik is. Een tweede oorzaak kan zijn dat je te snel voor een tweede laag bent gegaan. De grondverf of eerste laag is nog te nat en nog niet goed doorgehard. Als je een nieuwe laag verf daaroverheen aanbrengt, gaan die twee lagen met elkaar reageren wat het 'schroeien' tot gevolg heeft. Zorg dus voor voldoende droogtijd tussen de lagen. 


Mijn verfwerk droogt erg snel

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met de omgevingstemperatuur, misschien was het te warm toen je aan het schilderen was? Ook wind heeft een grote invloed op de droging van de verf. Staat er veel wind terwijl je de buitenboel in de verf zet? Dan kan dat een reden zijn.
Een andere oorzaak kan zijn dat de verf teveel verdund is. Als de verf teveel verdund is, is de verflaag te dun en droogt het erg snel. 
Koud weer zorgt juist ervoor dat verf langzaam droogt. Ideale temperatuur is tussen de 15 en 20 graden en windstil. 


Ik heb kleine blaasjes in mijn schilderwerk

Dat heeft vaak te maken met de houtsoort. Meranti hout bijvoorbeeld is erg grofporig. In dat hout zitten eigenlijk allemaal kleine gaatjes. Die gaatjes zorgen ervoor dat de verflaag een klein verffilmpje aan de oppervlakte vormt en de inhoudstoffen uit de gaatjes drukken tegen het verffilmpje aan waardoor er blaasjes ontstaan. Vooral bij warme temperaturen en wanneer er een beetje wind staat komt dit sneller voor. Wat kan helpen? Achter de zon aan schilderen. Nooit voor de zon uit. Als je voor de zon uit verft, wordt de verf tijdens het drogen ineens veel te warm wanneer de zon erop schijnt en heb je een hoger risico op blaasjesvorming. Als je achter de zon aan schildert, is je kozijn al lekker warm geworden en ondergaat het kozijn niet meer zo'n enorm groot temperatuursverschil.  


Ik heb kleine putjes of kratertjes in mijn verfwerk

De oorzaak is vaak een siliconenkit. Siliconenkit is slecht overschilderbaar. Deze moet je verwijderen en vervangen voor een goed overschilderbare kit, zoals een glaskit of een acrylaatkit. Naast siliconenkit kunnen putjes ook ontstaan door schoonmaakmiddelen. Als je het schilderwerk hebt schoongemaakt met afwasmiddel of allesreiniger dan kan dat de oorzaak zijn. In deze schoonmaakmiddelen zitten stofjes die ervoor zorgen dat de verf niet goed op de ondergrond hecht waardoor de verf kan gaan wegtrekken. Ook slotspray kan ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht. 
Soms is de oorzaak lastig te achterhalen. Wat kan helpen is het verfwerk goed reinigen en een beetje anti-siliconenmiddel toevoegen aan de verf. 


Mijn schilderwerk is mat geworden

Grote kans dat je te laat op de dag geschilderd hebt. De verflaag gaat 's nachts drogen. De douw van de nacht komt op je verse schilderwerk en reageert met de verflaag. Het wordt mat. In dit geval moet er helaas opnieuw geschilderd worden. 


Mijn schilderwerk heeft snel glans verloren

Dit kan een paar oorzaken hebben. De verf kan teveel verdund zijn geweest. Teveel terpentine kan het bindmiddel van de verf aantasten. Die zorgt ervoor dat de glans goed is. Teveel verdund tast dit de kwaliteit van de verf aan. Het kan ook zijn dat er te dun is geschilderd. Een te dunne laag zorgt voor te weinig bescherming van de ondergrond waardoor de glans verloren gaat. 
Een andere oorzaak is te grof schuurpapier. Wanneer er tussentijds geschuurd is met een te grof schuurpapier (p120 of p150) dan kan dit ook de oorzaak zijn. Dit kun je het beste doen met schuurpapier met korrel p220 of p320. 
Ook 'kleur' heeft invloed. Gebruik je een lichte kleur, dan heeft hoogglans verf een gemiddelde levensduur van 8 tot 10 of soms zelfs 12 jaar. Gebruik je een donkere kleur dan wordt de verf heel warm aan het oppervlak wanneer de zon erop staat. Verf kan wel 80 graden worden in de zon. Dat kan ervoor zorgen dat de verf een stuk minder lang mee gaat. 


Er zitten lekstrepen in mijn schilderwerk

Lekstrepen worden pas zichtbaar na 1 of 2 maanden. Oorzaak is vaak dat bovengelegen plekken (bijv. ruiten) vervuiling met zich mee trekken over het verse schilderwerk heen. Dat vuil trekt in de verse verflaag. Microscopisch gezien is de verflaag nog niet helemaal goed doorgehard dus het vuil kan er helemaal in trekken. Met een doekje kan je het helaas niet wegpoetsen. Er zijn wel speciale schoonmaakmiddelen voor. St. Marc poeder op een lichtvochtige doek werkt goed.
Om dit probleem te voorkomen kan het helpen om de ramen goed te poetsen voor je begintmet het schilderwerk.