Naar boven

Verven met watergedragen verf

Wat is watergedragen verf?

Watergedragen verf is een verfsoort waarvan het oplosmiddel in de verf gebaseerd is op water. Watergedragen heeft twee grote voordelen. Het eerste voordeel is dat de aangebrachte verf minder snel vergeelt dan verf op terpentine basis. Het tweede grote voordeel is dat watergedragen verf geurarm is. Dat maakt dat deze verf erg geschikt is om binnen mee te verven. 

 

Waar moet je op letten bij het verven met watergedragen verf?

Zodra je begint met het schilderen moet je ervoor zorgen dat je het oppervlak goed ontvet, wij adviseren om hier een allesreiniger te gebruiken om vervolgens even met een nat doekje het oppervlak na te wassen.

Ook moet je voordat je gaat beginnen met schilderen ervoor zorgen dat je het oppervlak goed schuurt. Je kan hier een schuurmachine voor gebruiken, ga wel met een stofzuiger langs hetgeen wat je hebt geschuurd zodat er geen resten van het schuren op het oppervlak blijft zitten.

 
Mocht je niet zo bedreven zijn met een schuurmachine dan adviseren wij om met de hand te schuren om schuurschade te voorkomen.

Een groot verschil tussen verf op terpentinebasis en verf op waterbasis is dat verf op waterbasis veel sneller droogt. Dit kan een voordeel zijn. Het betekent voor de manier van aanbrengen wel dat je de verf in één keer op het oppervlak moet smeren om zo strepen of kaal lijkende plekken op het oppervlak te voorkomen.  

Ook moet je kijken naar het schildersgereedschap dat je gebruikt bij het aanbrengen van deze verf. Voor watergedragen verf heb je echt ander verfgereedschap nodig anders vloeit de verf niet mooi en ontstaan er strepen
 
Let op je gezondheid! Draag bij het schuren altijd een veiligheidsbril en een stofmasker. Maak ook de kamer waarin je werkt gereed voor de klus door alle meubels, gordijnen te verwijderen. Dek de rest van de kamer af met afdekfolie, dit scheelt een hoop tijd bij het opruimen.
 

Wat voor een schildersgereedschap heb ik nodig?

Zoals eerder al benoemd, heb je voor watergedragen verf ander schildergereedschap nodig dan voor verf op terpentinebasis. Om deze verfsoort mooi aan te kunnen brengen kan je gebruik maken van de volgende gereedschappen.
  • Kwast: kies bij het aanbrengen van watergedragen verf voor een kwast waarbij de haren zijn gemaakt van een mix van gemodificeerde polyestervezels. Met deze kwasten kan gemakkelijker de juiste natte laagdikte aangebracht kan worden. De kwasten kroppen veel minder snel verf op.
  • Verfroller: Voor rolapplicatie van watergedragen acrylaatverven wordt een verfrol aanbevolen met een zeer kortgeschoren viltvacht.
Deze kwasten zijn te vinden in alle KlusWijs bouwmarkten, onze verfspecialisten adviseren je hier graag verder over de juiste schildergerei.

Ga naar ons assortiment schildersbenodigdheden
 

 

Hoe breng ik de verf aan?

Alle voorbereidingen getroffen? Mooi, dan kan er nu echt geverfd worden! 

De beste manier om je muren te schilderen is door te beginnen met de randen en de hoeken. Dit kan je het best doen met een kleinere kwast. Met een ronde kwast kan je het nauwkeurigst werken maar een kleine platte kwast is hiervoor ook te gebruiken. Als je een duidelijke scheiding wil hebben tussen de muren en het plafond, plak dit dan af met afdektape.  


Zodra je dit hebt gedaan kan je de rest van de muur met een roller aanbrengen. Denk eraan dat je met de roller vlot een laag moet aanbrengen als je werkt met watergedragen verf. Deze verf droogt namelijk snel en hierdoor krijg je strepen als je niet snel genoeg werkt.

 
 
Wil je nog meer verfadviezen lezen? Druk dan op de onderstaande button!

Alle verfadviezen
.