Naar boven

Verdunningen: waar gebruik je welke voor?

Zie jij ook de bomen door het bos niet meer als het gaat om verdunningen? Waar gebruik je welk verdunningsmiddel voor en hoe is het product te gebruiken? Verdunningen worden ook wel oplosmiddelen genoemd. Lees onderstaand klusadvies en kom meer te weten over terpentine, thinner, wasbenzine en ammoniak. Let op, onderstaande producten kunnen zeer brandbaar en ontvlambaar zijn en dus een explosiegevaar. Ook kunnen de producten de ogen, huid en longen irriteren. Gebruik goede beschermingsmiddelen en wees behoedzaam.


Wat is terpentine?

Terpentine is een ongekleurde stof met een typische en sterke geur. Terpentine kan onder meer toegepast worden als verdunningsmiddel, oplosmiddel, ontvetter of reiniger.

Waar gebruik je terpentine voor?

Terpentine gebruik je voor het verdunnen van synthetische lakken en verf op olie- of terpentinebasis. Dit laatste wordt ook wel alkydverf genoemd. Je mag verf tot maximaal 10% verdunnen. Raadpleeg daarom altijd het verfblik of het productblad, ook wel productbeschrijving, voor de exacte hoeveelheid.

Kun je terpentine gebruiken als reiniger?

Terpentine is ook toepasbaar als reiniger. Denk hierbij aan het verwijderen van verfvlekken op linoleum of parket. Ook is terpentine inzetbaar voor het reinigen van kwasten en verfrollers. Gebruik goede beschermingsmiddelen, waaronder latex handschoenen, om je huid te beschermen. Tip: bewaar oude doeken en gebruik deze om vlekken te verwijderen met terpentine. Wrijf rustig over de vlek en gebruik een kleine hoeveelheid. Laat de terpentine zo nodig een paar seconde intrekken.

Is terpentine brandbaar?

Let op, terpentine is ontvlambaar en kan de ogen, huid en longen irriteren. Koop hier onze terpentine.Wat is thinner?

Thinner is een oplosmiddel op oliebasis en kan toegepast worden als verdunningsmiddel, reiniger voor de kwasten en verfspuiten of ontvetter.

Waar gebruik je thinner voor?

Thinner is onder meer te gebruiken als verdunningsmiddel. Gebruik je een tweecomponenten substantie en wil je deze verdunnen? Thinner is in dit geval erg geschikt. Gewoonlijk wordt thinner toegevoegd zodra de twee componenten met elkaar zijn gemengd. Lees vóór gebruik de toepassingsmogelijkheden voor het betreffende product.

Kun je thinner gebruiken als reiniger?

Thinner is zeer geschikt voor het reinigen en verwijderen van lijmresten of achtergebleven plaksel. Let wel op, gebruik geen thinner voor kunststofoppervlaktes. Thinner kan veel kunststoffen oplossen. Liever gebruik maken van een stickerverwijderaar om de resten mee te verwijderen? Koop de stickerverwijderaar van de Parel of de stickerverwijderaar van HG.

Is thinner brandbaar?

Thinner is zeer brandbaar en heeft een grote kans op explosiegevaar bij onvoldoende ventilatie. Wees alert en denk aan goede ventilatie. Koop hier onze thinner.


Wat is ammoniak?

Een ander verdunningsmiddel is ammoniak. Ammoniak is te gebruiken als ontvetter.

Waar gebruik je ammoniak voor?

Voordat je gaat schilderen, moet je het te behandelen oppervlak ontvetten. Hierdoor hecht de verf beter, heb je minder kans op kraters en voorkom je dat de verf na een tijd zal loslaten. Let op: verdun de ammoniak eerst met water. Ook moet je ammoniak weer verwijderen na het schoonmaken. Dit kan met oude doek en lauw water.

Is ammoniak brandbaar?

Ammoniak is een brandbaar gas en heeft een sterke geur. Het is belangrijk goede beschermingsmiddelen te gebruiken. Denk hierbij aan goede latex handschoenen. Ook is goede ventilatie erg belangrijk. Gebruik ammoniak bij voorkeur niet in huis. Koop hier onze ammoniak. Toch binnen de boel ontvetten? Gebruik dan de St Marc verfreiniger.


Het weggooien van verdunningen

Het weggooien van terpentine, thinner, wasbenzine en ammoniak moet bij het klein chemisch afval (kca). Klein chemisch afval kun je inleveren bij de milieustraat of een afvalscheidingsstation van je gemeente.

Hoe moet je verdunningen weggooien?

Het is belangrijk dat je de resten op de juiste manier inlevert. Lever de producten gescheiden in zodat het op de juiste manier kan worden verwerkt. Lege verpakkingen van klein chemisch afval mogen afhankelijk van het materiaal bij het afval. Zorg ervoor dat de verpakkingen goed leeg zijn!