Naar boven

9 x de meest gestelde vragen over verf

We hebben ze op een rijtje gezet; de meest gestelde vragen op het gebied van verf!
 

Is hoogglans sterker dan zijdeglans verf?

Ja. Hoogglans verf is eigenlijk altijd sterker dan zijdeglans. In zijdeglans verf zitten meer poriën waar vuil in gaat zitten. Hoogglans verf is heel glad aan het oppervlak waardoor vuil minder snel in de verf kan gaan zitten. Hoogglans verf is dus ook makkelijker schoon te maken en heeft om die reden een langere levensduur dan zijdeglans verf.

Vergeelt de ene verf sneller dan de andere verf?

Ja, dat ligt aan het type verf. Verf op terpentinebasis heeft meer de neiging om te gaan vergelen dan verf op waterbasis. Dit geldt dan vooral voor binnen, want buiten heb je hier vrijwel geen last van. UV-licht breekt de geelhoudende groepen van de olie die de vergeling veroorzaken af. Hoe donkerder de plek in huis hoe sneller verf op terpentinebasis zal vergelen. Vooral met lichte kleuren wordt dit zichtbaar.

Wat verf je eerst; muren of kozijnen?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Enerzijds kun je zeggen dat je liever eerst de muren schildert omdat deze verf meer spettert (zeker als je ook het plafond schildert). Als je dan je kozijnen al hebt gedaan, smeer je die weer onder. Anderzijds kun je kozijnen makkelijker afplakken dan muren. Je schildert dan eerst de kozijnen, laat deze netjes opdrogen en daarna kun je ze afplakken om de muren mooi te schilderen.

Hoe kan ik streeploos verven?

Hoe streeploos het eindresultaat wordt, hangt van een paar factoren af, waaronder je kwast, je laagdikte en je verf. Een watergedragen product droogt bijvoorbeeld veel sneller dan terpentine gedragen. Terpentine vloeit daardoor wat makkelijker. Let er dus op bij watergedragen verf dat je na het opzetten van de verf eraf blijft. Met terpentine gedragen verf kun je wat makkelijker door blijven schilderen zodat je minder snel strepen krijgt. 

Waarom kiezen voor watergedragen of terpentinegedragen verf?

Je keuze voor een watergedragen verf of terpentinegedragen verf kan afhangen van een paar factoren. Terpentinegedragen verven zijn vaak net iets sterker dan watergedragen verven, hoewel de ontwikkeling van watergedragen verven wel erg hard gaat en deze verven worden steeds beter. Een reden om te kiezen voor watergedragen verf is omdat je niet die sterke terpentinegeur in huis wilt of omdat je wil gaan voor verf dat minder vergeelt.

 

Kan ik verven over stucwerk?

Jazeker. Wanneer dat kan na het stucen hangt af van de dikte van de laag van het stucwerk én de kwaliteit van de muurverf. In een goedkopere muurverf zit vaak een bindmiddel waarbij je niet teveel laagdikte tegelijk op kan brengen. Bij grover stucwerk kan hierdoor craquelé optreden. 
Bij een gemiddelde kamertemperatuur moet je ongeveer een dag droogtijd per mm aanhouden. Twijfel je of je muur al droog genoeg is? Plak dan een plastic vuilniszak op de muur met plakband dat niet teveel hecht (anders trek je je stuclaag kapot) en haal de zak er na 2 dagen af. Is de vuilniszak vochtig aan de binnenkant? Dan is je muur nog niet droog genoeg. 

 

Welke verf moet ik gebruiken in de badkamer?

Voor de badkamer is er speciale badkamerverf. Belangrijjk is wel, zit er al alg aangroei in de badkamer? Verwijder dit eerst anders groeit de alg door en drukt de (nieuwe) verflaag kapot. Speciale badkamerverf heeft wat stofjes in zich die schimmels minder lekker vinden om op te groeien. Dus belangrijk om in de badkamer te kiezen voor een speciale badkamerverf. Voor de echte natte ruimte/delen (bijv. de douche) zijn de meeste badkamerverven niet geschikt. 

 

Hoe maak ik mijn kwasten het beste schoon?

Kwasten onder de kraan schoonmaken wordt vaak gedaan, maar is eigenlijk niet de bedoeling. Dit is heel slecht voor het milieu. Hoe moet het dan wel? Het beste is om de kwasten in een aparte bak schoon te maken en dat water af te voeren als chemisch afval. Hetzelfde geldt voor kwasten met terpentinegedragen verf eraan. Schoonmaken in een apart bakje met terpentine of kwastenreiniger. De terpentine in het bakje kun je aan de lucht laten indrogen en dan als het hard is weggooien in de grijze container.

 

Hoe kan ik verf het beste bewaren?

Zorg dat de randen van het blik goed schoon zijn. Deksel erop. Houd het blik even op de kop zodat de rand van de deksel weer volloopt met verf dan kan er geen zuurstof meer bij en wordt de verf niet hard. Komt er (bij terpentinegedragen verf) toch een velletje op de verf? Probeer dit velletje er netjes af te halen. Roer je per ongeluk stukjes vel door de verf? Gebruik dan een zeefje. 
Bewaar verf op waterbasis niet buiten in de schuur, want dan kan de verf bevriezen. Bewaar deze op zolder of in de kelder, vorstvrij.