Hoe moet ik beitsen?
Hout heeft twee grote vijanden: droogte en vochtigheid. Teveel van één van beide tast het hout blijvend aan. De regen trekt in het hout en kan daar gaan schimmelen. Als dit blijft zitten kan het hout gaan rotten. Door het hout te beitsen wordt het hout hiertegen beschermd. Wij gaan je stap voor stap uitleggen hoe je het best kunt beitsen en welke verschillen er zijn tussen houtbeits en lak.
Er zijn belangrijke verschillen tussen beits en verf. Beits is vochtregulerend. Dat betekent dat gebeitst hout kan blijven werken nadat het behandeld is. Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf en lak isoleren het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd. Voor verf en lak zijn vaak grondverven nodig, beits breng je direct op het hout aan.
Beitsen in de regen is zeer af te raden. Aangezien het doel van de beits is om weersinvloeden buiten te houden, kan de beits beter niet vermengd worden met de regen zelf. Zorg er dus altijd voor dat het hout droog is voor en tijdens het beitsen. Als het vlak daarna begint te regenen kan dat ook schade toebrengen aan het beitswerk, maar dit is niet onoverkomelijk. Controleer in dat geval de beits op deukjes. Hoe meer deukjes hoe meer schade. Deze kun je er weer uitschuren, waarna uiteraard een nieuwe laag beits aangebracht dient te worden. Overigens is het beitsen in de zon ook af te raden.

Hoe kan ik het beste hout beitsen?
Verwijder de oude laag. Wanneer het hout dat je wilt beitsen al eerder bewerkt is, zal deze laag verwijderd moeten worden alvorens het hout opnieuw bewerkt wordt. Wanneer je kiest voor een dekkende beits hoeft een eventuele oude laag niet onherkenbaar verwijderd te worden. Wanneer je hout nu al wel dekkend gebeitst is en je nu over wilt op een transparante beits moet natuurlijk wel volledig de oude laklaag verwijderd worden; deze blijft anders zichtbaar door de beits heen.
Schuren. Wanneer je je schutting nog niet hebt geschuurd is dit het moment. Bij nieuw geïmpregneerd tuinhout kan het zijn dat de resten van de impregnatie nog zichtbaar zijn op het hout. Schuur deze helemaal weg. De eerste ronde schuren kan het best met een grove korrel: 150 tot 200.
Ontvetten. Net als bij normaal schilderwerkt dient het hout eerst ontvet te worden. Afhankelijk van de te behandelen hourtsoort gebruik je de volgende middelen:
Zacht hout (b.v. Vuren en Grenen): Verfreiniger
Hardhout (b.v. Teak, Mahonie of Meranti): Thinner
Afzelia: Water en amonia
Beitsen. Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Herhaling. Een goed gebeitste schutting of schuur hoeft de komende 5 jaar niet onderhouden te worden. Houd echter wel je hout in de gaten: wanneer er schade ontstaat kun je het best zo snel mogelijk een nieuwe laag aanbrengen.
Wil je persoonlijk advies hebben over hoe je het best je houten schutting kunt beitsen, of hoe je je tuinhuisje aanpakt? Bekijk dan waar de dichtstbijzijnde Kluswijs winkel is, om zo gespecialiseerd advies te verkrijgen! Onze adviseurs staan elke welke werkdag voor je klaar!