Naar boven

Trap schilderen

Wil jij je houten trap schilderen? Lees op deze pagina welke materialen je nodig hebt en hoe je deze klus het beste kunt aanpakken..
 
Wat heb je nodig?

Zorg voor je aan een klus als de trap schilderen begint, dat je alle goede spullen in huis hebt. Van tevoren kost het je iets meer voorbereidingstijd, maar je grijpt tijdens de klus niet mis en kunt lekker doorwerken.


Boodschappenlijstje voor trap schilderen
  • Kwast
  • Roller
  • Grondverf
  • Lak
  • Trappenlak
  • Schuurpapier of schuurmachine
  • (optioneel) houtvuller
  • (optioneel) plamuurmes
  • (optioneel) acrylaatkit

Repareren van beschadigingen

Het kan voorkomen dat je flinke gaten of krassen in de trap hebt door intensief gebruik. In dit geval kun je deze het beste repareren voordat je verder gaat. Je kunt de gaten opvullen met houtvuller en een plamuurmes. Werk hierbij altijd op een droge, schone en vetvrije ondergrond en wacht met schuren tot de houtvuller helemaal is opgedroogd. Raadpleeg voor de droogtijd de handleiding op de houtvuller zelf.


Schuren

Het schuren van de trap is het vervelendste klusje. Wanneer je een lichtere kleur wilt aanbrengen is het aan te raden alle verf van de trap te schuren alvorens verder te gaan. Hierbij adviseren we een schuurapparaat te gebruiken dat goed in alle hoekjes kan komen. Wanneer je de trap alleen een opfrisbeurt geeft of in een donkerdere kleur overschildert kun je het af met goed opschuren. Hiervoor kun je ook een machine gebruiken, maar ook gewoon schuurpapier. Voor het mooiste resultaat schuur je de trap eerst op met een korrel rond de 200 en vervolgens na met een fijnere korrel (rond de 600). Zorg ervoor dat alle oneffenheden weg zijn, waaronder ook de in de vorige stap aangebrachte houtvuller. Onefffenheden zullen bij het schilderen alleen maar worden verduidelijkt.


Schilderen

Wanneer de trap volledig egaal geschuurd is, kun je beginnen met het schilderen. Dit gaat in drie stappen:

1. Gronden
Het gronden is een essentieel onderdeel van het schilderwerk. Hiermee leg je een basis waardoor de lak beter hecht. Dit is zeer belangrijk bij voorwerpen die aan veel slijtage onderhevig zijn. Breng de grondlaag aan op een droge, schone en vetvrije ondergrond. 

2. Eerste laklaag
Deze stap spreekt voor zich. Breng de verf aan met een kwast en rol voor een mooi resultaat na met een roller. Kies een roller die goed in alle hoekjes van de trap kan komen. Zorg ook hier dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is. 

3. Tweede laklaag
Voor je de tweede laklaag aanbrengt is het verstandig de trap nog even op te schuren met een fijne korrel. Stofzuig de trap vervolgens om te zorgen dat de ondergrond weer volledig schoon, droog en vetvrij is.

 
KlusWijs tip!
Schilder eerst de even treden. Wanneer de trap droog is, schilder je de oneven treden. Zo kun je tussendoor nog van de trap gebruikmaken. 
 
Kitten (optioneel)

Als je trap helemaal in de lak staat, kun je beoordelen of je tevreden bent met het resultaat. Vaak zitten er in een houten trap behoorlijke kieren tussen de verschillende treden. Deze kun je opvullen met kit. Hierbij heb je twee opties:

1. Na het kitten overschilderen
In dit geval kies je voor overschilderbare acrylaatkit. Het risico bij het overschilderen van kit is dat wanneer het hout van de trap begint te werken en de gekitte kier te groot is, de verf af gaat bladeren. Wacht wel tot de kit volledig gedroogd is voor het overschilderen. Voor de droogtijd raadpleeg je de handleiding op de kitbus.

2. Na het kitten niet overschilderen
Het overschilderen van de kit is zeker niet verplicht. Kies je ervoor dit niet te doen, kan dit wel een kleurverschil geven met de lak op de trap. Tevens kan de kit na verloop van tijd vies worden, waardoor er ook een kleurverschil kan ontstaan. Het risico op afgebladerde verf is er echter niet. 

Meer weten over kitten? Bekijk de klusadviespagina kitten.


Afwerken

Ongeacht of je ervoor kiest de trapnaden af te kitten, is het belangrijk om na het schilderen de trap af te werken met trappenlak. Deze lak geeft een extra beschermende laag waardoor de verf langer netjes zal blijven. Daarnaast maken de meeste traplakken de treden ook stroever zodat je minder snel van de treden glijdt. Traplak kan een glanzend effect geven, houd hier rekening mee wanneer je op zoek bent naar een mat resultaat.