Naar boven

Terrazzo onderzetters maken

(0) (0 artikelen)
Wat blijft terrazzo toch mooi! Terrazzo, ook wel graniet genoemd, ken je misschien wel uit oude huizen waar de gang zo'n mooie granieten vloer heeft. Tegenwoordig wordt er veel meer gemaakt van terrazzo en zie je het ook terug in allerlei woonaccessoires. Dat vraagt natuurlijk om een do-it-yourself met terrazzo!

Zo maak je terrazzo onderzetters

 

Aan de slag: onderzetters van terrazzo

Als je eenmaal weet hoe je die terrazzo look creëert, kun je losgaan en er van alles mee maken. Wij kozen voor onderzetters. Niet die kleine onderzetters voor onder een enkel kopje, maar die mooie, grote plateau's waar je allerlei moois op uit kan stallen. 

Wat heb je nodig voor de terrazzo onderzetters?Die mooie gekleurde stukjes in de onderzetters maak je als eerste. Wat heb je hiervoor nodig?

- Pigment (dit kun je kopen bij een hobbywinkel)
- Wit cement
- Water
- Bekertjes + lepels 
- Vershoudfolie
- Een vorm om het plateau in te gieten (wij gebruikten een bestekbak)

1. Benodigdheden

Tip: het cement met pigment hecht makkelijk aan keramieken schaaltjes. Je krijgt dit na flink boenen schoon. Je kunt ook papieren bakjes of bekertjes gebruiken om het jezelf makkelijk te maken ;).

2. Kleurtjes mengen

Met een paar kleuren pigment kun je allerlei verschillende kleuren maken. Mix de pigmentkleuren voordat je deze toevoegt aan het cement.

3. Pigment toevoegen aan cement

Schep een paar lepels cement in een kommetje en voeg het pigment toe. Roer goed door. Voeg vervolgens water toe om er een papje van te maken.

 

4. Plakken maken

Wanneer het papje de dikte van kwark heeft is het goed. Leg een stuk vershoudfolie uit en schenk hier het pigment-cementpapje op. Vouw het vershoudfolie dubbel en strijk de substantie uit. De dikte kun je zelf bepalen, maar maak het niet te dik, want de plak moet na het drogen nog wel goed te breken zijn in kleine stukjes. 


5. Dé flakes maken!

Yes, nu komt een leuke stap. De plak cement met pigment is na een dag drogen zeker goed hard geworden. Je haalt nu het vershoudfolie eraf en kunt de plak in stukjes breken. Je bepaalt zelf de grootte van de flakes. Wil je een terrazzo effect met kleine stukjes of juist grote stukken erin? 


6. Schenken, drogen en schuren

Schenk het cement met de flakes in een vorm. Wij gebruikten een ovalen dienblad met opstaande rand en een bestekbak voor verschillende vormen onderzetters. 

Laat het goed drogen, bij voorkeur minstens een dag. Wanneer de substantie goed droog is, haal je de onderzetters voorzichtig uit de vorm. Nu kun je de plakken schuren zodat de flakes verschijnen. 


Stylen maar die nieuwe onderzetters!

Je kunt de onderzetters eventueel nog een laag transparante lak geven. Dan maak je het oppervlak minder kwetsbaar voor vlekken. Helemaal klaar? Stylen maar!