Naar boven

Dit vogelhuisje maak je zo!

Vrolijk fladderende vogeltjes die je tuin in en uit vliegen met takjes in hun bek omdat ze een fijn nestje aan het bouwen zijn in het vogelhuisje dat jij voor ze hebt opgehangen...klinkt goed toch?! Zo'n vogelhuisje maak je makkelijk zelf!
 


Stappenplan

Zie hieronder de uitgetekende stappen die je kunt volgen om het huisje te maken. Je kunt op deze afbeelding klikken om 'm te downloaden en eventueel te printen. Onder de afbeelding vind je de stappen ook beschreven.

 

 • Wat heb je nodig?

 • - Gatenzaag 32mm
  - Houtlijm
  - Spijkers
  - Schroeven
  - 1 achterwand van 18x38 cm
  - 2 zijwanden van 12x25/22 cm (zie tekening)
  - 1 dakje van 18x17 cm
  - 1 voorzijde van 12x22 cm
  - 1 bodem van 12x12 cm
  - 2 scharniertjes of 4 stukjes hout van 12 cm lang (zie stap 5 op tekening)

Stap 1: Zagen en schuren

Zaag de verschillende stukken hout op maat en schuur de randen glad. 

Stap 2: Zaag de opening

Zaag de opening voor de vogels uit de voorzijde. De grootte van de opening kun je afstemmen op het soort vogeltje dat je wil aantrekken. In deze doe-het-zelf gaan we uit van een opening met een diameter van 32mm. Deze opening boor je met de gatenzaag.


Stap 3: Monteren

Monteer de verschillende delen (behalve de bodem en het dak) aan elkaar, zie hiervoor de tekening. Je kunt het beste de delen zowel met houtlijm als met spijkers en schroeven aan elkaar vastmaken. 

Stap 4 en 5: Plaats het dak

Plaats nu het dakje. Het dakje moet open en dicht kunnen, dus deze kun je bevestigen met scharniertjes of je maakt het dakje niet vast aan de achterwand, maar bevestigt een vierkantje van 4 stukjes hout van 12cm onder het dakje. Op deze manier valt het dakje mooi in het huisje en valt het er niet af. 

Stap 6: De bodem

De bodem heeft gaatjes nodig zodat water eruit kan lopen. Boor deze gaatjes in de bodem. Maak nu de bodem vast aan het huisje. 

Klaar is je zelfgemaakte vogelhuisje! Deel je het resultaat met ons? #kluswijssamen #ikkluswijs