Naar boven
  • Vakkundig
  • Vertrouwd
  • Voordelig

Ytong blokken


Ytong blokken header
Ytong blokken
Wat zijn Ytong blokken?

Ytong blokken Ytong blokken zijn dikke blokken van cellenbeton. In het cement zitten allemaal luchtbelletjes waardoor de blokken licht van gewicht zijn en daardoor makkelijk verwerkt kunnen worden. Naast het gewicht beschikken de Ytong blokken over een aantal andere voordelen:

  • Warmteaccumulerend; de blokken zijn in staat warmte op te slaan en dit op en later moment weer af te staan. Het is daarom bijzonder goed geschikt om te isoleren.
  • Ongevoelig voor vocht; Ytong kan vocht opnemen en afstoten maar verandert daar niet onder. Door het opnemen en afstoten van vocht zijn de blokken in staat de vochtigheidsgraad in de ruimte te reguleren en daardoor ook goed bruikbaar in bijvoorbeeld een badkamer.
  • Geluidsisolerend; door de enorme demping in het blok zelf komt er relatief weinig geluid doorheen.
  • Brandwerend en vorstbestendig.
 
 

Hoe pas ik Ytong blokken toe?

Het verwerken van Ytong blokken is relatief gemakkelijk door het lage gewicht en de hoge bewerkbaarheid.

Voorbereiding
Het loont altijd om eerst een tekening te maken van uw bouwproject. Als u deze tekening direct op schaal maakt, kunt u daarna precies uitrekenen hoeveel bouwmateriaal u nodig heeft.
Voor het verwerken van Ytong blokken kunt u gebruikmaken van de volgende gereedschappen en bouwmaterialen

 
Tabel Ytong-gereedschappen-bouwmaterialen


Verwerking

Het meest nette resultaat behaal je door gebruik te maken van de speciale Ytong profielen. Deze profielen bevestigt u eerst met lijm of spijkers op de vloer.

Vervolgens maak je de lijm aan. Dit doet je door water toe te voegen aan de Ytong lijm. De lijm is op de juiste dikte wanneer je er een gleuf in kunt trekken en deze niet direct dichtloopt. De lijm is na het aanmaken enkele uren bruikbaar.

Wanneer de lijm gereed is, breng je deze met de lijmkam aan op de droge Ytong blokken. Zorg dat de lijm goed en egaal verdeeld is en een dikte heeft van circa twee milimeter. Hierbij kun je gebruikmaken van de Ytong lijmverdelers. Breng ook lijm aan op de verticale zijde van de blokken om de blokken die naast elkaar staan aan elkaar te bevestigen. Wanneer je twee blokken aan elkaar hebt gelijmd, kun je het best direct de uitpuilende lijm verwijderen. Dit is lastiger wanneer de lijm is opgedroogd.

De even rij blokken kun je het beste beginnen met een half Ytong blok. Door de blokken baksteensgewijs te stapelen komen de naden niet op elkaar en wordt de constructie sterker. Daarnaast kun je voor optimale stevigheid het beste om de drie lagen een veeranker gebruiken. Dit veeranker bevestig je aan de blokken en aan de muur met Ytong nagels.

Welke dikte voor welke toepassing?

Als  je gebruik wil maken van Ytong blokken voor een draagmuur is het van belang dat je hier de juiste dikte voor kiest. Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden. Wanneer je hier zware voorwerpen aan op wilt hangen wordt echter ook geadviseerd een dikte van 100 mm te gebruiken.

Ytong welke dikte
Wat kosten Ytong blokken?

Onderstaande prijslijst geeft prijzen weer voor de meest gangbare formaten Ytong blokken: