Naar boven

Kitten | KlusWijs

Kitten is niet moeilijk

Er wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat het aanbrengen van kit een moeilijke klus is. In dit klusadvies lees je meer over het aanbrengen, afwerken en verwijderen van kit. Zoveel klussen, zoveel kitten. Wil jij kit gebruiken in de badkamer, heb je een kier bij je raam of moet de kit overschilderbaar zijn? Met goede kit ben je al een heel eind op weg! Laat ons klusadvies je helpen!


KlusWijs kitten

KlusWijs kitten

Op zoek naar purschuim, acrylaatkit, siliconekit en meer? Wij hebben onze eigen KlusWijs kitten. Klik op de knop hieronder en bekijk het assortiment. 

Bekijk hier ons assortiment KlusWijs kitten

Kies de juiste kit

Wij hebben voor ons huismerk gekozen voor de belangrijkste producten uit het kitassortiment. Zo blijft het overzichtelijk en hoef je niet lang te zoeken naar de juiste kit. 

Overschilderbare kit

Heb jij kieren en naden tussen bijvoorbeeld een kozijn en een muur? Of tussen twee houten delen? Dan is acrylaatkit een goede keus. Deze kit is, nadat deze is uitgehard, prima overschilderbaar. 

Sanitair kitten?

Kies voor een neutrale siliconenkit, zoals de siliconenkit van ons huismerk. Deze is zuurvrij en schimmelwerend. Schimmelwerend is wel zo fijn in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Zuurvrij is belangrijk, omdat kit op basis van azijnzuur kunststof (bijvoorbeeld je wastafelmeubel) kan aantasten.


Kit aanbrengen

 1. Snijd met behulp van een mesje het topje van de kitkoker
 2. Snijd de spuitmond op de juiste breedte af. Zorg dat de breedte van de spuitmond gelijk is aan de breedte van de voeg. Je kunt het beste de spuitmond onder een hoek van 45 graden afsnijden, daar je ook tijdens het spuiten van de kit het pistool onder een hoek van 45 graden dient te houden
 3. Plaats de kitkoker in een kitpistool
 4. Spuit in een gelijkmatige beweging kit in de voeg. Het aanbrengen van de kit dient zorgvuldig te gebeuren en het is belangrijk dat de voeg geheel met kit wordt gevuld. Dit kan bereikt worden door de kit in voldoende mate tegen de voegbodem/rugvulling te spuiten. Hierdoor krijgt de kit tegendruk en wordt tegen de zijwanden van de voeg gedrukt, waardoor een goed contact ontstaat tussen de kit en het hechtvlak. Tijdens het spuiten kun je controleren of de voeg voldoende wordt gevuld door er op te letten dat de kit vóór de spuitmond uitloopt (zie onderstaand voorbeeld)

Voorbeeld: op de linker afbeelding zie je een foute manier van kitten. Op de rechter afbeelding zie je een goede manier van kitten.
 
Kitten fout
Kitten goed

Om uiteindelijk een strakke voeg te krijgen is het belangrijk dat tijdens het aanbrengen van de kit de zijkanten van de voeg reeds goed strak worden aangebracht. Voor hoekvoegen, die bijvoorbeeld veel in sanitaire ruimten voorkomen, houdt dit in dat de spuitmond steeds in contact moet blijven met de ondergrond, waardoor de voegkanten strak blijven. Toepassing van tape voor een strak resultaat is dan in principe ook niet nodig.

Specifiek bij beglazingssystemen is het belangrijk, dat de beglazingsvoeg van 4 x 6 mm geheel met kit is gevuld. Daar waar te weinig kit is gespoten, is het risico groot, dat de kit onvoldoende contact heeft met de glaslat of met het kozijn. Op deze plaatsen kan dan onthechting van de kitvoeg optreden.kitten zwaluw finisher

Kit afwerken

Nadat de kit is aangebracht dient het oppervlak glad afgewerkt te worden. Dit kan worden gedaan met behulp van Zwaluw Finisher (zie afbeelding links), verdund met water*. Bevochtig met behulp van een kwast of bloemenspuit het voegoppervlak. Afhankelijk van het voegtype kan de voeg als volgt worden afgewerkt:

 • Vlakvolle voeg:

  gebruik een plamuurmes (natgemaakt met verdunde Zwaluw Finisher)
 • Terugliggende voeg:

  gebruik voegenhoutjes (natgemaakt met verdunde Zwaluw Finisher)
 • Hoekvoeg:

  gebruik een PVC pijpje (natgemaakt met verdunde Zwaluw Finisher)
* Aanbevolen wordt een concentratie van 1 tot 5 delen Zwaluw Finisher op 100 delen water. Het gebruik van afwasmiddel is niet aan te bevelen, daar deze vaak toevoegingen bevatten zoals citroenzuur, glycerine etc. die de kwaliteit van de kitvoeg kunnen beïnvloeden. Nadat de voegen glad zijn gemaakt kunnen deze nog met de vingers, natgemaakt met verdunde Zwaluw Finisher, worden nagestreken.

Verwijderen van resten kit

Zolang de kit nog vers is, kan deze met een doek worden weggenomen. De laatste dunne laag kan eventueel verwijderd worden met terpentine. Uitgeharde stukken kit moeten mechanisch verwijderd worden.

 
Ons assortiment kitten is erg uitgebreid. Klik hier en bekijk ons assortiment kitten!
Ook als je een specifiek product zoekt kun je bij ons terecht. Laat je adviseren in de winkel welke kit jij het beste kunt gebruiken voor jouw klus.

Zie onze eigen klusvrouw Petra in actie!

Oude kitranden? Petra laat zien hoe je deze verwijdert en nieuwe kit aanbrengt.
 


Bison PolyMax

Met deze kit kun je lijmen, monteren en afdichten. Bekijk het filmpje om te zien hoe je dit product het beste kunt gebruiken.