Naar boven

Beschermende kleding | KlusWijs

Welke beschermende kleding heb je nodig? Handschoenen, mondkapjes en meer? In dit klusadvies lees je alles over beschermende kleding!
Beschermende kleding certificering

Handschoenen


Handschoenen behoren tot de persoonlijke veiligheidsuitrusting (PSA). De eisen aan PSA en het gebruik ervan zijn geregeld in de Europese richtlijn 89/686/EEG en door talrijke normen en wetten verder geconcretiseerd. Om aan de verschillende eisen te voldoen volgt een indeling in categorieën (zie afbeelding rechts). Met behulp van deze iconen en bijbehorende waarden kun je de beste handschoenen kiezen voor je klus!
 

Mondkapjes

Bij het werken met stof moet je goed op je gezondheid letten. Ook als een stof niet schadelijk is, kan het problemen opleveren voor je gezondheid. Stofmaskers zijn te koop in diverse soorten. In de mondkapjeswijzer kun je lezen welk mondkapje past bij je klus.

Tips bij het kopen van een mondkapje

  • Bekijk goed welk soort mondkapje je nodig hebt (zie de mondkapjeswijzer hieronder)
  • Lees de bijsluiter van het mondkapje goed om er zeker van te zijn dat het werkt tegen de stoffen die je gaat gebruiken
  • Zorg ervoor dat een masker goed aansluit. Plaats je hand op de filter, krijg je geen lucht meer? Dan sluit het masker goed aan
  • Draag je een bril? Koop dan een speciaal masker voor brildragers
  • Gooi wegwerpmondkapjes na gebruik weg
Beschermende kleding mondkapjeswijzer

 

Gehoorbescherming

Je gehoor heeft goede bescherming nodig. Met goede gehoorbescherming kun je gehoorbeschadiging en slechthorendheid voorkomen. Geluid boven de 80 Decibel (dB) kan al schadelijk zijn voor je gehoor. Onderstaande tabel kun je als indicatie gebruiken.

Beschermende kleding gehoorbescherming geluidsniveau tabel

Beschermende kleding gehoorbescherming 1

Gehoorbeschermer Comfort

352-1, universele beugel voor verschillende draagposities. De gehoorbeschermer kun je dragen op het hoofd, onder de kin of in de nek. Ook is de beschermer geschikt voor het dragen met veiligheidshelmen, gelaat- en ademhalingsmaskers en met andere persoonlijke beschermende uitrustingen. Geluidsisolatiewaarden: bijvoorbeeld reductie van 32 dB bij 1000 Hz.

 
Beschermende kleding gehoorbescherming 2

Gehoorbeschermer Loton

N 352-1, standaard gehoorbeschermer met hoofdbeugel voor universeel gebruik. De beschermer heeft goede isolatie-eigenschappen en een aangenaam draagcomfort door zijn zeer lage gewicht. Geluidsisolatiewaarden: bijvoorbeeld verlaging met 31,8 dB bij 1000 Hz.