Naar boven
  • Vakkundig
  • Vertrouwd
  • Voordelig

Pluggen

Lees hier over de verschillende soorten pluggen en welke plug je nodig hebt voor jouw klus! Het uitkiezen van de juiste plug is altijd een lastig karwei. Zodra je in een bouwmarkt aankomt en je alle keuzes ziet, raakt de gemiddelde klusser lichtelijk in paniek. Dat is echter nergens voor nodig! Wij gaan je helpen met het uitzoeken van de juiste pluggen, waardoor jij zeker weet wat je nodig hebt om je favoriete schilderij op te hangen. 

Pluggen header
Je wil een schilderij ophangen op een dun muurtje? Een spiegel in de badkamer? Een lamp in het plafond? Verschillende klussen; verschillende pluggen. Welke plug kun je nu het beste gebruiken?
Heb je de juiste plug te pakken dan is de vraag natuurlijk hoeveel je deze plug kunt belasten. Bepaal dus voor je begint wát je wil bevestigen en vervolgens in wat voor soort bouwmateriaal (beton, metselwerk, hout). Bekijk in onze pluggenwijzer welke plug je nodig hebt en waarvoor je het kunt gebruiken. 


Pluggenwijzer

In onderstaand schema zie je welke plug je nodig hebt voor welke ondergrond.

Pluggenwijzer

 

Bevestigingswijzer

In onderstaand schema vind je klussen met daarachter de pluggen die je het beste voor die klus kunt gebruiken. Zo weet je altijd wel plug je nodig hebt om iets op te hangen! 

Bevestigingswijzer


Belangrijk voor je aan de slag gaat met de juiste plug 

De ondergrond testen voor de plug
Controleer of de ondergrond geschikt is om het gewicht van het aanbouwdeel te dragen. De ondergrond wordt herkend door het boormeel. Boormeel is hetgeen dat uit de steen komt zodra je aan het boren bent. Je kunt aan de kleur van het boormeel ontdekken wat voor soort basis je hebt, waardoor je altijd weet welke plug je nodig hebt:

 
Baksteen
Baksteen

Bakstenen en poreuze bakstenen herken je aan het rode boormeel.

 
Beton
Beton

Bij het boren in beton ontstaat een fijn, lichtgrijs tot wit boormeel.

 
Kalkzandsteen
Kalkzandsteen

Kalkzandsteen is een hard materiaal en heeft wit boormeel dat als zand aanvoelt.

 
Gipsvezelplaat
Gipsvezelplaat

Gipsvezelplaat is relatief zacht en levert een wit, vezelig boormeel op. Gipskarton levert een fijn, wit boormeel dat aan de boor blijft kleven.

 
Cellenbeton
Cellenbeton

Cellenbeton (ook wel: gasbeton genoemd) boormeel is wit, heeft een grove korrel en is "licht vuil". Zacht en eenvoudig te boren.

 

Zorg dat je altijd in een rechte hoek boort. Verander niet van richting.

Boren zonder slag
Snelle rotatie
Werkt door schrapen
Voor bouwmateriaal zoals bijv. cellenbeton

Slagboren
Snelle rotatie en veel slagen
Veel slagen met weinig slagenenergie
Werkt door verbrijzelen van het materiaal
Voor vol bouwmateriaal met hoge dichtheid (bijv. metselsteen)

Hamerboren
Langzame rotatie en weinig slagen
Weinig slagen met hoge slagenenergie
Werkt door verbrijzelen van het materiaal
Voor vol bouwmateriaal met zeer hoge dichtheid (bijv. beton)

Let op de ø van het boorgat. Over het algemeen geldt: Plug ø = boorgat ø.

 
Kluswijs tip! Als je het boorgat in zachtere bouwmaterialen met een staalboor boort en 1 mm kleiner dan de plug diameter, wordt de belastbaarheid verhoogd en heb je een betere beveiliging tegen meedraaien.
 

Maximale belasting opnemen

Om de maximale belasting te kunnen opnemen, zijn bij het plaatsen en monteren de volgende punten van doorslaggevende betekenis:

  • Alleen met de grootst toegestane schroefdiamater bereik je de maximale draagkracht.
  • De punt van de schroef moet na montage tenminste 1 x de schroefdiameter uit de plug steken.
  • Bij bevestiging in geperforeerde stenen en holle bouwstenen moet de spreidzone van de plug tenminste in één steenverbinding volledig verankerd zijn.
  • De grootste draaglast kan alleen worden bereikt als de plug volledig in de verankeringsondergrond (niet in de deklaag) zit.
 
 

Meer klusadvies?

Wil je meer klusadviezen? Bekijk ons volledige overzicht. Lees bijvoorbeeld meer over het kiezen van het juiste boortje, over de verschillende schroefkoppen of hoe je het beste kunt vullen en stucen