Naar boven
  • Vakkundig
  • Vertrouwd
  • Voordelig

Metselen | KlusWijs

Hoe kun je het beste metselen? Hoe maak je specie? En hoe maak je stenen op maat? Lees hier alles over metselen en ga zelf aan de slag.

Bouwen met stenen en specie

Metselen is het bouwen met stenen en specie. De metseltechniek moet je misschien even onder de knie krijgen, maar als je dit eenmaal doorhebt, kun je de meest uiteenlopende projecten starten. Denk aan het maken van een tuinmuurtje of een spouwmuur. Wij adviseren om eerst een klein project te beginnen voordat je aan een grote klus begint, zo kun je eerst de nodige ervaring opdoen. Bij metselen is vooral secuur werken van belang, neem dus de tijd voor de klus en maak kleine hoeveelheden specie aan zodat je ook de tijd heeft om het rustig aan te doen (specie verwerktijd is ongeveer 2 uur). Let goed op bij het uitzoeken van de stenen en specie dat deze specifieke materialen goed in combinatie met elkaar werken. Meer informatie kun je op de verpakking van het product vinden en voor uitgebreide uitleg of specifieke vragen kun je natuurlijk altijd terecht bij de vakmensen in onze winkels.

 
Specie aanmaken

Specie aanmaken

In dit klusadvies wordt uitgegaan van kant-en-klare specie, maar je kunt natuurlijk ook zelf een mengsel maken van cement, metselzand en water. De sterkte en kwaliteit van de specie hangt voor een groot deel af van hoe goed de materialen met elkaar gemengd zijn. Hoe beter er gemengd wordt, hoe sterker de specie wordt. Kleine hoeveelheden specie kun je met de hand aanmaken, maar als je grotere hoeveelheden wilt mengen, kun je beter gebruik maken van een betonmolen (deze kun je huren). Zo weet je zeker dat alle materialen goed met elkaar gemengd zijn en het maakt het werk ook lichter. Voor de juiste mengverhouding kun je de verpakking raadplegen. Bijvoorbeeld: zak 25kg Knauf Metselmortel (ongeveer 15 liter specie).

Stappenplan

  • Doe ongeveer 3,5 liter schoon leidingwater in een speciekuip
  • Strooi 25kg Metselmortel in het water
  • Meng bij voorkeur met een mixer ongeveer 2 minuten de metselmortel met het water tot een homogene specie

  • Het product is gereed om te verwerken. Let op! De specie wordt binnen 2 uur verwerkt
 

De maten van stenen en voegen

De stenen die je gebruikt voor je metselwerk zijn meestal bakstenen. Deze zijn verkrijgbaar in veel soorten, kleuren en maten. Het meest toegepaste formaat is waalformaat (21 x 10 x 5 cm), maar stenen zijn nooit allemaal hetzelfde. Let hier dus goed op bij het metselen zodat je aan het einde van je metselwerk altijd goed uitkomt. Voegen zijn er zowel in de breedte als in de hoogte. De verticale voeg noemen we stootvoeg en een horizontale voeg een lintvoeg. De gemiddelde maat van een voeg is 10/12 mm.

Klusadviezen
Ben je op zoek naar meer klusadviezen? Lees hier alle klusadviezen rondom het thema bouw.
Ben je benieuwd of de artikelen voor jouw klus in ons assortiment zitten? Bekijk hier ons bouwassortiment.


Stenen op maat maken

Kras de steen op de gewenste maat rondom in een voegbeitel. Gebruik diezelfde beitel en een hamer om op de kras te tikken totdat de steen breekt.


Fundering

Een goede fundering is essentieel, of je nu een klein muurtje of een grote muur gaat metselen. De fundering moet stevig genoeg zijn voor bijvoorbeeld een klein muurtje wat je wilt metselen. Een goede maatstaaf voor een fundering is: reken voor elke laag stenen een centimeter betonfundering en maak de fundering twee maal zo breed als de muur die je gaat metselen. Bij grote muren wordt geadviseerd een deskundige te betrekken.

Metselprofielen
Metselprofielen

Metselprofielen zijn balken die je aan het begin en het eind van de muur zet. Gebruik rechte houten balken die net zo lang zijn als de muur hoog wordt. Om ze te stellen, zet je ze met een spijker vast op een plankje op de fundering en bevestig je twee schoren aan elke balk, elk in een andere richting en haaks op de muur. Stel het profiel waterpas en zet de schoren vast. Nu heb je een goede basis waar je verder mee kan werken.

Metselen

De meeste muren worden in een halfsteensverband gemetseld. Bij een muur met een halfsteensverband liggen de stenen steeds half over elkaar heen. De stootvoeg van de ene steen ligt dan altijd in het midden van de steen die er onder licht en van de steen die er bovenop staat.

Zo ga je bij een halfsteensverband muur te werk:

  1. Het makkelijkst en snelst werk je door eerst op allebei de profielen de hoogte van de stenen uit te meten en tekenen tot bovenaan de te bouwen muur. Dit doe je zodat je straks makkelijk een touwtje kunt spannen om een rechte lijn te krijgen waarlangs je kunt metselen. Houd hierbij ook rekening met de hoogte van de voeg (10/12 mm) die tussen de stenen komt
  2. Span nu een touwtje van profiel naar profiel voor een rechte lijn
  3. Breng nu een gelijkmatige een laag specie aan op de fundering voor de eerste laag stenen
  4. Plaats de eerste steen met de kop tegen het profiel aan
  5. Beweeg de steen in de specie tot hij gelijk ligt aan het touwtje. De steen mag het touw niet raken omdat het touw anders zou kunnen verschuiven of langzaam omhoog zou kunnen lopen
  6. Breng op de kop van de volgende steen een laag specie aan en duw hem tegen de eerste steen. Beweeg daarbij de steen in de specie, zodat de stootvoeg goed met specie gevuld wordt
  7. Leg de volgende stenen zoals de tweede steen in de specie totdat je klaar bent met deze laag
  8. Nu kun je het touwtje verschuiven voor de volgende laag
  9. Breng een gelijkmatige laag specie aan voor de te metselen laag stenen
  10. Plaats nu als eerste een halve steen en daarna de volgende stenen van deze laag
  11. Leg ook de volgende lagen zoals hierboven beschreven
  12. De bovenkant van een halfsteensmuur wordt vaak afgewerkt met een rollaag. Dit is een laag waarin de stenen rechtop staan

Indien je teveel specie gebruikt hebt kun je dit weer verwijderen met een voegspijker, zodat er nog genoeg ruimte is om een mooie voeg te maken.

Let op met regen:
als vers metselwerk blootstaat aan regen kan de specie of voegmortel eruit lopen. Dek het metselwerk dan ook goed af als er regen wordt verwacht.

Voegen

Een muur kan na twee weken drogen gevoegd worden. Bij KlusWijs kun je kant-en-klare voegmortel kopen. Bij het voegen volg je de volgende stappen:

  1. Om te beginnen maak je de muur goed nat
  2. Vervolgens meng je het voegmortel aan zoals op de verpakking staat
  3. Nu kun je gaan voegen. Gebruik een korte voegspijker voor de stootvoegen en een lange voegspijker voor het voegen van de lintvoegen. Druk het voegmortel stevig in de voeg en laat het goed aansluiten op de specie
  4. Borstel nu de muur met een droge borstel schoon als deze nog nat is
  5. Bevochtig de muur nu voorzichtig (plantenspuit) om een mooi eindresultaat te krijgen