Laminaat leggen
Laminaat gekocht maar geen idee hoe je het moet leggen? Geen zorgen, laminaat leggen is niet moeilijk! Zeker niet met behulp van ons klusadvies.Waar moet ik aan denken voor ik begin met laminaat leggen?
Hoewel de bovenkant van laminaat kunststof is, zit daaronder altijd hout. Hout is zeer onderhevig aan temperaturen waardoor het uitzet en krimpt. Om ervoor te zorgen dat het laminaat niet meer teveel uitzet of krimpt kun je het daarom het beste minimaal twee dagen voor het leggen in de kamer plaatsen. Op die manier neemt het laminaat de temperatuur aan van de omgeving. Voorkeur heeft alle pakken naast elkaar te leggen en niet op te stapelen om zo de temperatuur zo accuraat en gelijk mogelijk te houden. Zet de pakken nooit voor langere tijd schuin tegen de muur, de planken zullen hierdoor buigen.
Wat heb ik nodig?
- Laminaat
- Ondervloer
- Afstandhouders
- Decoupeerzaag/laminaatsnijder
- Winkelhaak
- Potlood
- Plinten
Hoe leg ik een ondervloer?
Voor het leggen van het laminaat dien je altijd eerst een ondervloer te leggen. Ondervloeren kunnen diverse eigenschappen hebben:
- Vochtwerende ondervloer: zeer aan te raden bij een laminaatvloer. Aangezien de onderkant van laminaat van hout is, is het belangrijk dat deze niet in aanraking komt met vocht i.v.m. opzwelling.
- Egaliserende ondervloer: kies deze ondervloer als je grote oneffenheden in je vloer hebt. De ondervloer zorgt ervoor dat het laminaat alsnog egaal gelegd kan worden.
- Isolerende ondervloer: houdt de temperaturen van buiten tegen en zorgt ervoor dat de warmte in de kamer ook daadwerkelijk binnen blijft. Minder geschikt bij vloerverwarming.
- Geluidsdempende ondervloer: met name geschikt in appartementen.
Hoe kan ik laminaat het beste leggen?
Als de ondervloer ligt kan eindelijk het laminaat zelf gelegd worden. Er zijn verschillende soorten laminaat, maar de meest bekende en veruit meest gebruikte soort tegenwoordig is kliklaminaat. Dit laminaat past aan alle zijden in elkaar en maakt ook daadwerkelijk een klikgeluid bij het in elkaar zetten. Start met het plaatsen van de afstandhouders. Hierdoor weet je zeker dat het laminaat langs de gehele muur op gelijke afstand ligt, waardoor het niet scheef komt te liggen. De afstand vanaf de muur is belangrijk omdat het hout alsnog kan gaan werken. Zo voorkom je opbolling van je vloer.
Leg nu de eerste rij laminaat langs de afstandhouders. De laatste plank van de eerste rij past waarschijnlijk niet en moet afgezaagd worden. Het aftekenen gaat het makkelijkst door de laatste plank op de een na laatste plank te leggen en deze vervolgens met een winkelhaak af te tekenen. Je kunt de plank nu op maat zagen.
Het stuk dat je overhoudt kun je bewaren en desgewenst meteen weer gebruiken op de volgende rij. Als je dit voor de hele vloer blijft doen zal er wel een 'trappetje' ontstaan: een patroon dat zichtbaar is in de naden van de planken. Als je dit niet mooi vindt, zaag je voor de tweede rij een nieuwe plank op willekeurige lengte af (die uiteraard niet hetzelfde is als de lengte die je over had). Vanaf dat moment kun je gaan variëren met de reststukken waarmee je elke rij begint, waardoor er een wildpatroon ontstaat.
Wat te doen bij moeilijk bereikbare plekken?
In elke kamer kom je moeilijke plekken tegen, te denken aan verwarmingsbuizen die uit de grond steken en deurposten waar je omheen moet. In deze gevallen is het het makkelijkst te beginnen aan de kant waar de moeilijke plek zich voordoet. Dit omdat het opmeten hier het nauwst komt.
Tips!
Werk je alleen? Plak de laatst gelegde plank vast met tape. Zo voorkom je dat deze losschiet wanneer je de plank optilt om de volgende te leggen.
Kijk bij het kopen van laminaat altijd goed naar de prijs per vierkante meter. Vaak staat alleen de prijs van een pak vermeld, terwijl de pakken kunnen verschillen in aantallen vierkante meters.