Naar boven

Hoeveel water heeft jouw tuin nodig?

Zeker tijdens warme zomerdagen is het zeer belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw tuin wel genoeg water krijgt. Maar hoeveel water heeft jouw tuin nodig? En op welke momenten moet je de tuin water geven? Dat en nog veel meer lees je in dit klusadvies!

Hoe vaak geef je de tuin water?

Zodra de tempraturen boven de 20 graden celsius uitkomen is het verstandig om de tuin minimaal 2 keer per week water te geven. Boven de 25 graden adviseren wij om de tuin al minimaal 3 keer per week te bewateren en boven de 35 graden adviseren wij om elke dag de tuin van water te voorzien.

 
Geen zin om zelf de tuin water te geven? Je kan ook kiezen voor een van de druppelirrigatie-systemen van Gardena. Meer informatie hierover vind je op ons YouTube kanaal.

Op welke momenten geef je de tuin water?

Als je overdag de tuin water geeft terwijl de zon vol op de tuin staat dan heb je kans dat alle planten doodgaan. Dit komt omdat de druppels die op de bladeren liggen ervoor zorgen dat de zon compleet door de plant heen brand. Dus kan je het beste sproeien aan het begin van de avond. 

Sproei het liefst als er een beetje wind staat. We snappen dat je hiervoor totaal afhankelijk bent van de natuur maar het is het beste voor je tuin als je gaat sproeien bij klein briesje. Als je sproeit zodra het windstil is heb je namelijk een verhoogde kans op schimmel in je tuin. Deze kans neemt behoorlijk af als je sproeit bij een klein briesje want dan blijft het vocht niet zo lang tussen de planten hangen. 


Gardena top 3


Gardena Classic spuitpistool

Ideaal voor het verwijderen van zeer sterke verontreinigingen en voor fijn besproeien. Bijzonderheden: niet te verliezen spuitstuk. Waterstraalvorm: volle straal en sproeinevel. Ring van zachte kunststof beschermt de kop tegen beschadiging.


Bestel hier

Gardena AquaRoll S

De Gardena AquaRoll S zorgt voor ruimtebesparende opslag van de tuinslang. De grote, stevige hendel zorgt voor het gemakkelijk oprollen van de slang. Deze AquaRoll set is voor zien van een 20 meter lange Classic slang van 13 mm (1/2"), 1 tuinspuit, 1 waterstop en 1 slangstuk.

Bestel hier

Gardena Premium spuitpistool

Het robuuste Gardena Premium spuitpistool is geschikt voor zowel reinigen als bewateren. De waterstraal kan variabel worden ingesteld van volle straal tot fijne nevel. De spuitkop en de connector zijn van metaal en daardoor buitengewoon duurzaam.

Bestel hier


Hoeveel water heeft jouw tuin nodig?

Hoeveel water jouw tuin nodig heeft ligt natuurlijk enorm aan wat voor een soort bloemen en planten jij in je tuin hebt staan. Je kan hieronder van de vijf meest populaire tuinplanten (hortensias, helleborusen, lavendel, viooltjes en geraniums) in Nederland vinden hoeveel water ze nodig hebben. 

 

Hortensia

Een hortenisa is een zeer dorstige plant. In de zomermaanden komt een hortensia eigenlijk structureel water te kort en zal je hem moeten bijsproeien. Een hortensia heeft elke ± 10 dagen 350 milliliter water nodig, afhankelijk van de grootte van je hortensia. Het is echter beter voor de hortensia dat je deze hoeveelheid verdeelt over een kleiner aantal dagen.

 
Vergeet je de planten nog wel eens water te geven of staat jouw plant niet in dit rijtje? Er bestaan tegenwoordig tal van handige apps waarbij je de soort en de lengte van je plant kan invoeren. Deze apps berekenen dan de ideale hoeveelheid water die jouw plant nodig heeft. Voorbeelden hiervan zijn Plantnet, Plantifier, Mijntuin en Plantsome.
 

Helleborus

Een helleborus, ook wel de kerstroos genoemd, is een minder dorstig plantje dan de andere planten in dit rijtje. Met 175 milliliter per 10 dagen kan een helleborus het op een licht beschaduwde plek prima uithouden. Het is voor een helleborus belangrijker dat hij voldoende voeding in de vorm van kalk krijgt. Een helleborus groeit overigens wel op meer zonnige plaatsen maar dan is het wel verstandig om de plant ook iets meer water te geven.

 

Lavendel

Over de hoeveelheid water die lavendel moet hebben kunnen we kort zijn. Je geeft lavendel namelijk nooit water. Lavendel is een plant die van kalk houdt dus mocht je de plant willen voeden dan kan dat met kalk. Uitzondering op deze regel is lavendel in potten, deze mag je heel af en toe een beetje water geven.

 

Viooltjes

Viooltjes zijn ideale planten voor iedereen die niet in het bezit is van groene vingers. Het zijn planten die zeer weinig aandacht nodig hebben. Alleen als het voor een langere tijd droog is moet je viooltjes van water te voorzien. Tijdens deze langere periodes van droogte mag je viooltjes ongeveer 350 milliliter water per tien dagen geven. Uiteraard adviseren we ook voor deze plant om ervoor te kiezen deze hoeveelheid te spreiden over verschillende dagen. 

 

Geraniums

Als je achter de geraniums wil zitten moet je ze natuurlijk wel voorzien van genoeg vocht. Je kan geraniums direct water geven vanuit je gieter of tuinslang maar geraniums vinden het eigenlijk prettiger om gevoed te worden met speciaal daarvoor ontwikkelde hydrokorrels. Hydrokorrels houden het vocht wat langer vast en geven het hiermee dus ook gelijkmatiger af. En dat is dan weer goed voor de groei en het behoud van jouw geraniums. 

 
 

Overzicht

Plantensoort Water benodigd
Hortensia ± 350 ml per 10 dagen
Helleborus ± 175 ml per 10 dagen
Lavendel Geen water geven
Viooltje ± 350 ml per 10 dagen
Geranium Liever hydrokorrels dan waterMeer weten over het voorbereiden van je tuin?


Assortiment

Of je nou op zoek bent naar een nieuwe blokhut, een mooi zonnescherm of naar spullen om je tuin mee te verzorgen; je vindt het allemaal hier!


Bekijk het hier

Folder

Elke 2 weken valt hij weer op de mat; de KlusWijs folder! Vol scherpe acties waarvan je kan profiteren op onze website of bij een van onze bouwmarkten!


Folder

Vind een winkel

Via deze link vind je jouw dichtstbijzijnde winkel. Hier helpen onze tuinexperts jouw graag verder!Vind jouw winkel