Naar boven

Onkruid wieden

Het is altijd fijn als we weer de tuin in kunnen, maar helaas hoort daar soms ook een vervelend klusje bij: onkruid wieden. Omdat het niet de leukste klus is, geven wij in dit blog een paar tips waarmee je het jezelf in ieder geval makkelijker kan maken.

Wat is onkruid?

Planten die wij als onkruid bestempelen zijn planten die groeien op plaatsen waar wij niet willen dat ze groeien. Een plant is dus niet per definitie wel of geen onkruid, maar is afhankelijk van jouw eigen smaak. Er is geen biologische of objectieve definitie van onkruid. Het is mogelijk dat een plant in de ene omgeving als onkruid gezien wordt, bijvoorbeeld doordat hij overdadig groeit en zo tuinplanten overwoekert, terwijl deze in een andere omgeving als niet ongewenst of zelfs als aantrekkelijk wordt beschouwd, zoals in wilde tuinen. Ondanks dat er geen biologische definitie is van onkruid maken we toch onderscheid in twee soorten onkruid: zaadonkruiden en wortelonkruiden. 

Hoe bestrijd ik onkruid?

Er zijn verschillende manieren om onkruid te bestrijden:

- Schoffelen, deze manier werkt vooral heel erg goed bij zaadonkruiden. Wortelonkruiden zijn dieper geworteld in de grond en zij daarom lastiger te verwijderen door middel van schoffelen. Hoe moet je schoffelen? Simpel! Je moet voorzichtig sturend de schoffel langs de planten geleiden, en zeker niet te diep in de grond. Het onkruid dat je wilt bestrijden, moet je meer afsnijden dan loswerken. Want onkruid dat afgesneden is, droogt uit. Op zoek naar een schoffel of ander tuingereedschap? Bekijk ons complete assortiment hier!


 - Onkruidbrander, voor wie graag met vuur speelt hebben we goed nieuws: je kan ook gebruik maken van een onkruidbrander. Dit soort apparaten zijn voornamelijk leuk voor het onkruid tussen de tegels in de tuin. Pas goed op als je onkruid gaat weg branden in de buurt van je andere planten. Het zou natuurlijk zonde zijn als niet alleen het onkruid, maar ook je hortensia weggebrand is. 

- Je kan met de hand het onkruid uit de tuin trekken, het is een optie maar het kost heel veel tijd en het is slecht voor je houding. Wij adviseren deze manier van onkruid verwijderen lekker over te slaan.
Ben je ondertussen wel klaar met het onkruid verwijderen ieder jaar? Dan hebben we een tip voor volgend jaar; mulchen! Met mulchen bedoelen we het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal. Mulch je tuin in het najaar en het scheelt je weer heel wat gedoe in het voorjaar.