Naar boven

Hoe plak ik een fietsband?

Een lekke band? Balen! Lees gauw verder hoe je je band het beste kunt plakken.

Stappenplan fietsband plakken


In onderstaand stappenplan lees je precies wat je moet doen om een band te plakken. Het demonteren van de band, vinden van het lek, plakken van het lek en het terugplaatsen van de band wordt uitgebreid beschreven. Een fietsband plakken is namelijk echt niet lastig en je hoeft geen handige harrie te zijn om dit te kunnen regelen! Wij gaan je stap voor stap meenemen in het het proces. 

Fietsband plakken stappenplan 1
Stap 1

Zet de fiets op z’n kop en verwijder het ventiel van de band. Draai vervolgens het ringetje van het ventiel. Leg het ventiel en het ringetje op een veilige plek. Het fietsband plakken kan beginnen! 

Fietsband plakken stappenplan 2
Stap 2

Pak één van de bandenlichters, herkenbaar aan z’n kromme lepelvorm. Druk de buitenband ietsjes naar binnen, steek de bandenlichter tussen de velg en de buitenband en duw de andere kant van de lichter richting spaak.

Fietsband plakken stappenplan 3
Stap 3

Haak de lichter om de spaak. Begin altijd op geruime afstand van het ventiel zodat deze makkelijk onder de buitenband gedrukt kan worden. Plaats op dezelfde wijze een tweede bandenlichter op 15 tot 20 cm afstand van de eerste. Daarna eventueel een derde. De tweede lichter wordt daarmee overbodig en kan desgewenst als vierde worden gebruikt.

Fietsband plakken stappenplan 4
Stap 4

Een deel van de buitenband ligt nu los van de velg. Steek tussen dit stuk van de band en de velg een bandenlichter en draai het wiel rond. U zult zien dat de hele band los van de velg komt.

Fietsband plakken stappenplan 5
Stap 5

Druk het ventiel uit het wiel en trek voorzichtig de binnenband uit de buitenband. Schroef het ventiel weer in elkaar en pomp wat lucht in de binnenband.

Fietsband plakken stappenplan 6
Stap 6

Neem een bak water en dompel de binnenband stukje voor stukje onder water. Door de druk in de band zal lucht, in de vorm van belletjes, ontsnappen uit de band. Let er op dat bij het verplaatsen van de band langs het wiel deze niet beschadigd. Ga net zo lang door totdat de belletjes verschijnen en daarmee het lek gevonden is. N.B. Een lek bij een reeds bestaande plakker is nauwelijks of niet te repareren. Een nieuwe binnenband is dan een betere optie.

Fietsband plakken stappenplan 7
Stap 7

Droog de band met een doek of een schoon stukje papier en markeer het lek. Maak de plaats waar de plakker komt ruw met een stukje schuurpapier, zodat er een goede aanhechting zal ontstaan.

Fietsband plakken stappenplan 8
Stap 8

Verwijder met een droge doek de schuurresten en breng de solutie(lijm) aan. N.B. Solutie verliest een half jaar na het openen van de tube haar plakkracht. Plaats een dotje solutie op het gaatje en verdeel het ruim over de plek. Het hoeft niet zuinig gedaan te worden, maar ook niet te veel, want het moet wel weer kunnen drogen.

Fietsband plakken stappenplan 9
Stap 9

Als de solutie is opgedroogd wordt de plakker aangebracht.Druk deze goed aan met de hand. Dit geldt met name voor de randen. N.B. Laat wat lucht in de band zitten, zodat de plakker de ronde vorm van de band volgt. Haal het restant van het verpakkingsmateriaal van de plakker.

Fietsband plakken stappenplan 10
Stap 10

Controleer in het water of het gaatje gedicht is. Verstandig isom de gehele band nog ’n keer door het water te halen om te checken op meerdere gaatjes.

Fietsband plakken stappenplan 11
Stap 11

Kijk of je de oorzaak van de lek kunt vinden. Loop de hele buitenzijde van de buitenband goed na. Kijk of er geen doorntjes, stukjes glas of eventueel een stukje staal in de bandzit. Daarna voel je voorzichtig de binnenzijde na of je daar wellicht iets scherps tegenkomt.

N.B. Het kan zijn dat het stukje glas o.i.d. er al uit is gevallen nadat de band is leeggelopen. 

Demonteer het ventiel zodat de binnenband terug in de velg gezet kan worden. Trek de buitenband een stuk opzij zodat het gat van het ventiel mooi vrij komt waardoor je makkelijk het ventiel door de velg kan steken. Houd het ventiel vast en trek de buitenband gedeeltelijk weer terug, zodat de binnenband als het ware bij dit gedeelte weer in de band zit.

Fietsband plakken stappenplan 12
Stap 12

Monteer het ventiel. Als eerste uiteraard het ringetje dat op de velg komt te rusten. 

N.B. Heel belangrijk is om deze niet meteen geheel tot aan de velg te sluiten. Geef ruimte op het ventiel zodat er straks niet de kans bestaat dat de buitenband op de binnenband komt te zitten i.p.v. er onder. Bij het oppompen van de band zou deze dan uit elkaar kunnen knallen.Pomp na het monteren van het ventiel wat lucht in de band zodat hij een mooie ronde vorm krijgt. Hierdoor is deze een stuk makkelijker terug te plaatsen in de buitenband. Plaats de binnenband voorzichtig weer terug in de buitenband. Werk vanaf het ventiel naar beneden. Let op dat de band z’n ronde vorm behoudt. Plaats de buitenband met de hand weer terug over de velgrand.
 
N.B. Het gebruik van bandenlichters geeft kans op nieuwe lekkages. Begin bij het ventiel en druk met de handpalm de band als het ware terug in de velg. Terwijl de ene hand de band opzijn plaats houdt, duwt de andere hand het volgende stukje over de velgrand. Het eerste gedeelte is gemakkelijk. Bij het ventiel staat de band onder spanning. Trek met de volle hand de band richting ventiel, zodat de speling in de band daar terecht komt. De band glijdt nu makkelijker over de velg. Nadat de band volledig is opgepompt, is de fiets weer klaar voorgebruik.Zo, de fietsenband is geplakt! Pak die stalen ros er maar weer bij en geniet van de buitenlucht!