Naar boven

Stopcontact aansluiten

Op deze pagina lees je hoe je het beste een stopcontact/wandcontactdoos aan kunt sluiten.
Voor je begint; let goed op de volgende zaken:
 • Wil  je een extra stopcontact in een vertrek plaatsen, plaats een centraaldoos tussen het bestaande stopcontact en het nieuw te plaatsen stopcontact. Is er al een centraaldoos aanwezig, maak dan een vertakking vanuit de bestaande centraaldoos.
 • Sluit de spanning van het stopcontact waarvan je het nieuwe stopcontact af wil takken af.
 • Er kunnen maximaal 8 stopcontacten worden aangesloten per circuit. Tel hiervoor ook de lichtpunten mee. Wanneer er al 8 stopcontacten op de groep zijn aangesloten dien je een vertakking te maken vanuit een andere wandcontactdoos.
 
Kluswijs tip! Om te controleren op welke stop je stopcontact zit aangesloten, sluit je een radio aan op het betreffende stopcontact. Laat de radio spelen en zet vervolgens één voor één de stoppen uit. Stopt de radio met spelen, dan heb je de juiste stop te pakken!
 
Stappenplan
 1. Bepaal eerst waar de nieuwe wandcontactdoos moet komen. Wanneer u een inbouwstopcontact wilt plaatsen maakt u eerst een inkeping in de muur om het stopcontact in te kunnen plaatsen.
 2. Haal het stopcontact waarvan u wilt vertakken los.
 3. Knip de volgende 3 stukken draad (van minimaal 2,5 mm²) in de gewenste lengte;
  - Blauw. Dit is de nuldraad die zorgt voor de stroomafvoer.
  - Bruin. Dit is de fasedraad die zorgt voor de stroomaanvoer.
  - Geel/groen. Alleen van toepassing bij randaarde.
 4. Strip de uiteinden van de kabels met een striptang.
 5. Sluit de draden aan op het stopcontact waarvan u wilt vertakken. De randaardedraden komen altijd in het midden. De fase- en nuldraad komen altijd op de buitenste klemmen in willekeurige volgorde.
 6. Trek de draden naar het nieuwe stopcontact en sluit deze op dezelfde manier aan als ze het oude stopcontact hebben verlaten.
 7. Bevestig het stopcontact op of in de muur. Let er bij het aandraaien van de schroefjes op dat de draden niet beklemd raken!
 8. Schakel de groep weer in en test of het stopcontact werkt. Werkt het niet? Haal de wandcontactdoos er dan nogmaals af en controleer of bij beide stopcontacten alles goed zit aangesloten.