Naar boven

Coaxkabel aansluiten

Hoe sluit ik een coaxkabel aan? In dit klusadvies lees je alles over het aansluiten van een coaxkabel.
Voor je begint met het aansluiten van je coaxkabel heb je het volgende nodig:
  • Coax stekkers male en female
  • Scherp (stanley)mes
  • Normale striptang of speciale coax-kabelstripper met knipfunctie
  • Coaxkabel (met voldoende lengte)

Stappenplan

Stap 1 - buitenmantel strippen


Eerst moet de buitenmantel gestript worden. Hiervoor kun je een speciale coax-kabelstripper kopen. Verwijder ongeveer 12mm van de buitenmantel. Pas hierbij wel op dat je de kopermantel niet beschadigt.

Stap 2 - kopermantel vouwen


Als de buitenmantel verwijderd is, is de kopermantel aan de beurt. Deze kun je helemaal naar achteren vouwen over de buitenmantel heen. De witte kernmantel is nu duidelijk zichtbaar.

Stap 3 - kernmantel strippen


De kernmantel moet ongeveer 5mm gestript worden. Pas wel heel goed op dat je de dunne en kwetsbare kern niet beschadigt! Dit voorkomt signaalverlies. Pas ook op dat de kopermantel geen contact maakt met de kern. Dit kan namelijk kortsluiting veroorzaken.

Stap 4 - stekkers bevestigen


Er zijn uiteraard allerlei verschillende merken coaxstekkers. Hoe deze exact op de kabel bevestigd dienen te worden staat meestal op de verpakking uitgelegd. In het algemeen komt het er op neer dat er binnen in de stekkers een gaatje zit waar de kern doorheen gestoken dient te worden. Deze kan dan vervolgens vastgezet worden met een klein schroefje.

Stap 5 - controle


Indien je de stekkers hebt aangesloten kun je de coaxkabel aansluiten op je apparatuur. Slecht- of geen beeld? Controleer de kabel dan nog eens. In de meeste gevallen is een onjuiste manier van strippen of het contact tussen kopermantel en kern het probleem. Wel goed beeld? Dan is je coaxkabel aansluiten voltooid! Meer informatie over coax- en andere kabels? Bekijk de Kluscoach voor alle soorten kabels.