Naar boven

Aardlekschakelaar

Wat is een aardlekschakelaar nu precies en wanneer ontstaat er een lek? Lees het in dit klusadvies.

Wat is een aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar is bedoeld om jou te beschermen tegen elektrocutie en het voorkomen van brand. Een enkelfase-aardlekschakelaar (te vinden in de meeste huishoudens) meet de hoeveelheid stroom die er via de fasedraad (bruin) uitgaat en via de nuldraad (blauw) weer terugkomt. Als dit niet overeenkomt en de stroom 'lekt' kan het zijn dat de stroom via de aardedraad (de groen-gele draad) bij geaarde stekkers terugkomt. Is dit niet het geval dan slaat de aardlekschakelaar uit omdat er dan een veiligheidsrisico is. Pas wel op, want een aardlekschakelaar biedt geen bescherming wanneer je de nul- en de fasedraad tegelijk aanraakt!

Lees hier alles over draden en kabelsBekijk ons complete assortiment elektra via de onderstaande button. Of je nou op zoek bent naar installatiemateriaal of batterijen, je vindt het allemaal bij KlusWijs.

Bekijk ons assortimentHoe ontstaat een lek?

Een lek oftewel een foutstroom kan ontstaan door een beschadiging of een defect in het apparaat waardoor er onverwachts spanning op het hele apparaat komt te staan en loopt er dus stroom weg via de aarde met als gevolg dat er meer stroom ingaat dan eruit komt. Dit geld alleen voor een geaard apparaat. Bij een ongeaard apparaat gebeurt dit pas als u of iemand anders in contact komt met het apparaat en er dus via u stroom weglekt via de aarde.