Buitenverlichting aanleggen
Hier lees je alles over het aanleggen van stroom buitenshuis.Een goed verlichte tuin
Een goed verlichte tuin is handig zodat je je weg ook in het donker vindt, maar ook nog eens erg sfeervol. Er zijn allerlei soorten, vormen en kleuren buitenlampen.
Let op: voordat je begint...
Zoals je weet, moet je met stroom goed opletten wat je doet. Het is van groot belang dat je voorzichtig doet als je met stroom aan de slag gaat. Laat je dus goed informeren en zorg dat je het juiste gereedschap hebt voor de klus. Denk hierbij aan schoenen met rubberen zolen, geïsoleerd gereedschap en een spanningzoeker.Ook is het van groot belang dat je voordat je aan de klus begint eerst de stroom uitschakelt. Heb je een automatische zekering/stop dan zet je de schakelaar om. Heb je een gewone zekering/stop dan kun je deze helemaal uit elkaar draaien. Controleer wel altijd voor de zekerheid altijd of de spanning er echt helemaal af is.
Mocht je twijfelen over de klus of halverwege toch nog vastlopen dan kun je altijd de KlusWijs klussendienst vragen. Belangrijk om te weten is dat je bij het werken aan een elektrische installatie je dient te houden aan de wettelijke voorschriften en de voorschriften van je energiebedrijf.
Soorten buitenverlichting
12-volts installatieDit is een laagspanningslamp die werkt op 12 Volt. Dit betekent wel dat je een transformator nodig hebt die de gewone 230 volt omzet naar 12 Volt. Een groot voordeel van een 12 voltsinstallatie is dat het minder gevaarlijk is bij bijvoorbeeld een kabelbreuk. Maak echter bij een 12 voltsinstallatie de kabel niet te lang, boven de 30 meter kan er namelijk spanningsverlies optreden.
230-volts installatie
Dit is het meest voorkomend bij buitenverlichting, dit systeem werkt op 230 Volt, hetzelfde als binnenshuis.

Kabels en materialen voor buitengebruik
Voor kabels die in de grond liggen geldt dat het altijd een YMVKas-kabel moeten zijn. Bij kabels die je met kabelzadels op de muur vastzet kun je een XMVK-kabel gebruiken. Ook zijn er ook speciale buitenkabels beschikbaar (flexibel) om te gebruiken bij bijvoorbeeld een verplaatstbare buitenlamp. Deze kabels zijn tegen vocht, vorst en zon bestand.
Kabels aansluiten
Voor de buitenverlichting worden de kabels meestal aangesloten op een lasdoos in de keuken of uit de garage maar dit kan natuurljik ook direct van uit de meterkast. Dit laatste heeft de voorkeur omdat er dan bij een sluiting door bijvoorbeeld vocht (stop er uit) makkelijker gezocht kan worden naar de oorzaak.
Voor ondergrondse kabels geldt dat ze minstens 50 cm onder het oppervlak (maaiveld) gelegd moeten worden.
Kabels die je op een muur bevestigt moeten met kabelzadels gemonteerd worden. Indien je een kabel door een muur laat lopen dien je deze te beveiligen door een hostalietbuis te gebruiken.
Ook is het verstandig hostalietbuis te gebruiken waar kabels vanuit de grond naar boven komen of de grond ingaan. Dit zodat de kabel goed beschermd is tegen beschadigen.
Kleuren en functies van draad
