Naar boven

Hoe moet ik gordijnen ophangen?

Gordijnen ophangen is iets wat je makkelijk zelf kunt doen. Het lijkt alleen vaak een behoorlijke klus. Lees de uitleg hieronder, dan zie je dat dit heel erg meevalt.

Wat heb je nodig?

 • Gordijnen
 • Gordijnrails
 • Runners
 • (Klop)boormachine
 • Pluggen
 • Schroeven
 • IJzerzaag

Stappenplan

 1. Maat nemen
  Voor je start is het belangrijk eerst de maat te nemen van de plaats waar je de gordijnen wilt gaan ophangen. Dit bepaalt uiteraard de lengte van de rails die je nodig hebt. Houd ook rekening met eventuele bochten die je in  de rail wilt aanbrengen.
 2. Rail op maat maken
  Met de genomen maat kun je naar de bouwmarkt om een rail te kopen. Vanzelfsprekend kies je minimaal de lengte die je nodig hebt. Het overige stuk kun je afzagen met een ijzerzaag. Ook kun je kiezen voor een uitschuifbare gordijnrail. Een uitschuifbare gordijnrail hoeft niet op maat gezaagd te worden. Het kan echter wel lastig zijn om de runners over het 'overgangsstuk' te laten rollen, dus probeer de overgang zoveel mogelijk in het midden van de rail te krijgen. Wanneer je twee gordijnen hebt, hoeft je deze niet over het overgangsstuk te schuiven.
 3. Gaten boren
  Bij de gordijnrails zijn bevestigingsclipjes geleverd. Deze zijn over het algemeen te verschuiven over de lengte van de rails. Bepaal aan de hand van de lengte van de rails hoeveel clipjes u nodig heeft. Schuif deze over de rails en houd de rail op de juiste plaats tegen het plafond. Verdeel de clipjes over de lengte van de rails en teken in de schroefogen af waar de gaten moeten komen. Je kunt nu de gaten boren. Afhankelijk van het materiaal van het plafond kan het nodig zijn een klopboormachine te gebruiken.
 4. Pluggen
  Wanneer je de gaten geboord hebt, kun je deze opvullen met pluggen. Omdat er in bepaalde gevallen best een behoorlijk gewicht aan kan hangen, is het belangrijk de goede pluggen te kiezen. Raadpleeg voor meer informatie over de juiste plug even ons klusadvies pluggen.
 5. Runners
  Voeg nu de runners toe aan de rails. Tel deze eerst uit zodat het aantal gelijk is aan de haken die in het gordijn zijn gemonteerd. Bij bepaalde runners kan het zo zijn dat ze niet symmetrisch zijn, waardoor ze allemaal op dezelfde wijze de rails in geschoven dienen te worden.
 6. Eindstop
  Voeg nu aan beide uiteinden van de rails de eindstop toe. Dit voorkomt dat de runners van de rails lopen.
 7. Schroeven
  De rails kan nu aan het plafond worden gemonteerd. Dit kan het beste met twee personen worden gedaan zodat één persoon de rails vast kan houden en de andere kan schroeven. 
 8. Gordijn ophangen
  Vanzelfsprekend is de rails nu klaar om de gordijnen aan op te hangen.