Naar boven

Hoe ventileer ik mijn huis?

Hoe ventileer ik mijn huis? Lees in dit klusadvies hoe je frisse lucht in je woning krijgt.
Ventilatie is belangrijk

Natuurlijk is het goed om vaak je woning te laten luchten door je ramen en deuren open te zetten en frisse lucht naar binnen te laten. Maar wat vaak niet gerealiseerd wordt is dat de lucht in je woning elke dag door koken, douchen, stoken en dergelijke vervuild wordt. Gelukkig wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is en wat de voordelen zijn van een goed evenwicht tussen warme en frisse lucht in huis. Naast de CV in huis wordt ook steeds vaker gekozen voor een goed ventilatiesysteem.

 Wat kan ik zelf al doen zonder apparaten?

1. Buitenlucht toevoegen via 'droge' ruimtes. Bijvoorbeeld: woonkamer, slaapkamer en studeerkamer. 
2. Doorstroming van de lucht naar een andere ruimte via bijvoorbeeld deuren, gangen en het trappenhuis.
3. Afvoer van gebruikte lucht via 'natte' ruimtes. Bijvoorbeeld: badkamer, wc en keuken. 

Op het gebied van klimaatbeheersing zijn er nogal wat mogelijkheden om uit te kiezen. Zo kun je onder andere kiezen voor een (mobiele) airco, luchtbevochtiger, ontvochtiger en verschillende soorten kachels. Weet je niet goed wat er bij jouw woonsituatie past? Laat je adviseren in één van onze winkels. 
 

 

Een ventilator kiezen

Let op! de diameter van een reeds aanwezige afvoerbuis bepaalt de grootte van de te gebruiken ventilator. Er zijn drie verschillende diameters beschikbaar, 100mm, 125mm en 150mm. Vervolgens heb je de keuze uit drie type ventilatoren:

1. Standaard. Deze ventilator gaat aan en uit door middel van een lichtschakelaar. 
2. Met tijdschakelaar. Deze ventilator gaat aan door middel van een lichtschakelaar en uit door middel van ingestelde nalooptijd. 
3. Met vochtsensor en tijdschakelaar. Deze ventilator gaat aan door middel van een lichtschakelaar en uit door middel van ingestelde nalooptijd. Bij vocht schakelt de vochtsensor de ventilator in, ongeacht de ingestelde tijd of lichtschakelaar. 

 

Ik wil een ventilatiesysteem aanleggen of wijzigen

Wat je hier ziet? Afbeelding: een tekening van een voorbeeld van een ventilatiesysteem. Je ziet welke onderdelen er nodig zijn bij het aanleggen of wijzigen van een ventilatiesysteem. In de tabel kun je zien hoeveel diameter buis je nodig hebt, voor welke capaciteit deze zorgt en welke kleurcodering deze buis heeft.

    
Oppervlakte m2 kamer Diameter ronde buis Capaciteit m3 per uur Kleurcodering
Ca.10 m2 100 ⌀ 100 m3 per uur Rood
Ca. 15 m2 125 ⌀ 150 m3 per uur Groen
Ca. 30 m2 150 ⌀ 280 m3 per uur Blauw

 Hoe onderhoud ik mijn ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig. Door de afzuigroosters en ventilatiekanalen gaan grote hoeveelheden lucht. Stofdeeltjes uit de lucht kunnen vast komen te zitten in het ventilatiesysteem. Hierdoor kan het minder goed gaan werken en soms zelfs een fluitend geluid gaan maken. Maak daarom de ventilatieroosters binnen en buiten minstens eenmaal per jaar schoon. De afzuigroosters in de keuken, toilet en de badkamer kun je beter minstens twee keer per jaar schoonmaken.