Hoe kies je een bijverwarming?
Het komt voor dat bepaalde ruimtes kouder zijn dat je graag zou willen. Natuurlijk heb je je reguliere verwarming, maar soms is bijverwarming nodig. Denk bijvoorbeeld aan een schuur, een minder goed verwarmde zolder of een ruimte bij je huis of kantoor waar misschien (nog) helemaal geen verwarming is. En soms wordt een bepaalde ruimte gewoon niet zo warm, bijvoorbeeld omdat er niet genoeg radiotaren in de ruimte zijn.
Een kleine bijverwarming kan dan hartstikke handig zijn. Je hebt het in no time warm met bijvoorbeeld een straalkacheltje. Er zijn verschillende soorten. Maar welke is nu het beste voor jou? Op deze pagina lees je het verschil tussen de verschillende kachels. Lees verder of bekijk meteen de handige vergelijkingstabel.
Dat hangt af van allerlei verschillende dingen. Prijs is natuurlijk belangrijk. Die variëren, vooral op basis van de specificaties. Zo zijn er elektrische kachels die niet alleen verwarmen, maar waar ook een ventilatorfunctie op zit. Verder kunnen ook de grootte van het apparaat, het gewicht, en vooral het vermogen van belang zijn voor je keuze. De naam van het apparaat (convectorkachel, ventilatorkachel, etc) heeft veelal betrekking op de manier van verwarmen of op andere specificaties. Zie hier ons volledige online assortiment. Denk bij je keuze aan de volgende dingen:
Eén van de belangrijkste aspecten is het vermogen. Hoe warm wil je het kunnen krijgen? En hoeveel kubieke meter wil je eigenlijk verwarmen? Lichtere kacheltjes van zo'n 500 tot 1000 watt zijn prima als bijverwarming voor kleine ruimtes tot 15m3. (Bijvoorbeeld de Frost Protector). Wil je een grote, koudere ruimte zoals een werkplaats of schuur stevig verwarmen? Kies dan bijvoorbeeld voor zoiets als de werkplaatskachel (tot 5000 watt).
In deze handige tabel zie je meteen wat voor vermogen alle varianten hebben.
Oververhittingsbeveiling is een handigheidje die de meeste elektrische kachels tegenwoordig wel hebben. Het zorgt ervoor dat het ding afslaat zodra de temperatuur te hoog wordt. Hierdoor wordt kortsluiting en brand voorkomen. Bij KlusWijs hebben alle straalkachels, convectorkachels, ventilatorkachels en elektrische kacheltjes deze beveiliging, met uitzondering van de safe-t-shine 900.
Sommige varianten hebben een ingebouwde omvalbeveiling voor meer veiligheid. Dat kan handig zijn als er veel activiteit rondom de kachel is. Loop je er vaak dicht langs of wordt er veel met spullen gesjouwd? Dan kan het heel handig zijn als hij afslaat zodra hij omvalt. Bij al onze kachels staat (bij specificaties en in de tabel op deze pagina) vermeld of er omvalbeveiliging op zit. Bijvoorbeeld op de Eurom Ultimate 2000.
Het tegenovergestelde van de hittebeveiliging, is de vorstbeveiliging: zodra het lager dan 0 graden in de ruimte wordt, slaat de kachel aan en verwarmt hij de ruimte tot een paar graden boven nul. Heel handig om te voorkomen dat bijvoorbeeld leidingen bevriezen. Tip: de CK501R Frost protector of de Safe-t-Convect 2200.
Bijverwarming is natuurlijk om te verwarmen, maar wist je dat veel kachels ook een ventilatiestand hebben? Vaak zit er één ventilatiestand op. Het is dus geen vervanger voor een echte airco, maar wel heel prettig om de ruimte licht te verkoelen tijdens warme dagen.
De meeste van onze elektrische ventilatorkachels hebben ook een ventilatiestand, met uitzondering van de CK501R Frost Protector, de plug-in heater, de Safe-t-Shine 900 en de CK1500.
Er zijn vele merken die (ventilator)kacheltjes aanbieden. KlusWijs heeft gekozen voor het gerenommeerde merk Eurom. We zijn trots op ons assortiment Eurom verwarming. Het is een sterk merk met kwalitatief hoogwaardige producten. Toch is de prijs heel betaalbaar.
Bekijk hier de handige vergelijkingstabel