Welke zaag moet ik gebruiken?
Welke zaag kun je nu het beste gebruiken voor welke klus? Lees hier meer over typen zagen, soorten vertandingen en hun effect, het zagen in hout, kunststof en/of metaal.Benieuwd naar ons online assortiment zagen? Deze koop je hier.
Aangezien de keuze van een machine ook voor een groot deel bepaalt hoe makkelijk en goed de klus kan worden uitgevoerd, worden hieronder ook de verschillende zaagmachines toegelicht.

Decoupeerzagen zijn echte alleskunners. Afhankelijk van het zaagblad is de zaag bijna voor elk materiaal te gebruiken. Een ander groot voordeel van de decoupeerzaag is dat er makkelijk ronde hoeken mee gezaagd kunnen worden. Nadeel is dan weer dat het oppervlak altijd plat moet zijn om de zaag op te laten rusten.
Met name geschikt voor bijvoorbeeld:
• Laminaat
• Uitzagen van figuren uit bijvoorbeeld MDF

De cirkelzaag is een wat grotere zaag met een rond blad draait draait. Ze zijn los verkrijgbaar maar worden ook vaak gebruikt als stationair gereedschap. De zaag staat dan stil, of kan enkel in één richting bewogen worden. Dit omdat de zaag gericht is op het zagen van rechte lijnen en zo het beste resultaat behaald wordt. Voor het zagen van bochten kan dan ook beter geen cirkelzaag gebruikt worden.
Met name geschikt voor:
• Op maat zagen van panelen
• Op maat zagen van balken

De reciprozaag vertoont qua techniek veel overeenkomsten met de decoupeerzaag. Het zaagblad staat hier echter in het verlengde van de zaag zelf waardoor hij flexibeler in gebruik is. De reciprozaag wordt dan ook vaak in de tuin gebruikt voor bijvoorbeeld snoeiwerk. Dankzij de vlakke plat om het zaagblad kan hij echter ook prima gebruik worden voor vlakke ondergronden. De controle is bij de reciprozaag echter wat minder hoog dan bij een decoupeerzaag.
Met name geschikt voor:
• Snoeiwerk (afzagen van dikke takken)
• Sloopwerk (uitzagen van (een deel van) een muur)

Naast de machines is de handzaag een goed (en voordeliger) alternatief voor de kleinere klussen. De handzaag heeft over het algemeen niet dezelfde controle en strakke zaagsnede als machines, maar kan wel een goede oplossing zijn als de accu leeg is en/of er geen stroom is op de plek van de klus.
Naast verschillende metaalsoorten bestaan zaagbladen uit verschillende vertandingen. Dit bepaalt voor een groot deel de zaagsnede. We bespreken hieronder de meestgebruikte vertandingen en hun effect.

Geeft een vrij grove zaagsnede. Met name geschikt voor:
• Hard- en zachthout
• Aluminium
• Kunststoffen
• Nonferremetalen

Geeft een fijn resultaat bij een rechte snede bij gebruik in onderstaande materialen:
• Multiplex
• Aluminium
• Nonferrometalen
• Kunststoffen

Maakt snel zaken mogelijk. Met name geschikt voor:
• Hout

Zaagblad met conisch geslepen rug. Hierdoor is vrij zagen goed mogelijk. Met name geschikt voor:
• Hout
• Kunststof

Voor het zagen in zacht hout kies je een zaag met relatief grove tanden. De tanden kunnen het best afgerond zijn voor de netste zaagsnede. Deze zaagbladen worden vaak aangeduid als 'HCS' (Koolstofstaal) zaagbladen. Deze soort zaag is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het zagen van oud steigerhout, wat een zachte houtsoort is.

Zagen voor middelhard- en hardhout hebben de tanden wat korter op elkaar staan. Deze zagen woorden vaak aangeduid als 'BIM' (Bimetaal) zaagbladen. Met deze zaagbladen kan er zeer fijn en splintervrij gezaagd worden. Deze zaagbladen zijn bijvoorbeeld goed geschikt voor het zagen van nieuw steigerhout, wat een harde houtsoort is. Ook middelharde houtsoorten als MDF kunnen goed met een BIM zaagblad worden verzaagd.

Voor het zagen van laminaat kies je ook het beste voor een BIM (Bimetaal) zaagblad met korte tanden. Dit heeft het meest strakke en splintervrije resultaat. In laminaat kan het nodig zijn om een bocht te zagen. Dankzij de licht buigbare capaciteiten van dit zaagblad is dit blad hier uitstekend geschikt voor.

Voor het snoeiwerk in de tuin kun je het beste een HCS (Koolstofstaal) zaagblad op een reciprozaag gebruiken. De licht flexibele eigenschappen maken het makkelijk om op de moeilijke plaatsen toch een snede te kunnen maken. De tanden zijn wat grover, wat wel een iets minder strakke zaagsnede tot gevolg heeft.

Het zagen in kunststof gaat het best met een Bimetalen zaagblad. Voor glasvezelversterkt kunststof geldt een uitzondering, hiervoor kun je beter een HM (hard metalen) zaagblad gebruiken. Afhankelijk van de gekozen vertanding ontstaan een grove of fijne zaagsnede.

Voor alle metalen, ook voor dunne metalen, maak je het best gebruik van een HSS (Hard snijstaal) zaagblad.

Voor middeldik metaal maak je ook gebruik van een HSS zaagblad, maar met iets grovere tanden om zich beter door het metaal te kunnen bijten.

Voor dik metaal gebruik je wederom een HSS zaagblad maar nu met een nog grovere tand of een wat bredere golf om zo het weggezaagde metaal af te kunnen voeren.
Een steeds groter deel van ons winkelassortiment is ook online te koop! Zo ook een aantal zagen.
Online assortiment zagen