Welk boortje gebruiken
Welk boortje kun je nou het beste gebruiken voor jouw klus? Kijk hieronder snel naar het materiaal waar jij in wil gaan boren. Wil je in hout boren, in steen boren, in metaal boren of in glas boren? Kluswijs geeft jou advies op maat! Wij helpen jou precies met de belangrijkste vraag tijdens het klussen: Welke boor heb ik nodig?Wil je gelijk zien welke boortjes wij online verkopen? Kijk dan hier!
Het belangrijkste bij boren in hout is om te kijken naar het type hout waarin je gaat boren en wat je uiteindelijke doel is. Er zijn diverse type boren die je kunt gebruiken, zoals de houtboor, de slangenboor, speedboor en de verzinkboor. Weet je niet precies welke boor je nodig hebt om in het hout te boren? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten!

De houtboor is de standaardkeus voor het boren van gaten in hout. Een houtboor lijkt veel op een boor voor steen met als uitzondering een scherpe punt aan het einde. Hierdoor kun je exacter richten en heb je meer stabiliteit bij het starten van het boren waardoor uitschieters worden voorkomen. De houtboor is in vrijwel al onze winkels verkrijgbaar!

De slangenboor heeft als duidelijkste kenmerk het schroefdraad. Aan het einde van de boor zit een punt om een begin mee te maken, maar vervolgens wordt de boor het hout in getrokken door het schroefdraad. Hierdoor wordt het boorgat zeer precies gecentreerd rondom het punt waar het boren gestart wordt. Het loont om te boren op lage toeren zodat de boor zelf zijn weg kan zoeken.

Een speedboor is de juiste keuze als er een relatief groot gat geboord moet worden, maar een gatenzaag niet de oplossing biedt. Bij een speedboor is het van groot belang dat er in een rechte hoek geboord wordt. Als je geen gebruik kunt maken van een stationaire boormachine kan het ook lonen eerst voor te boren met een dun boortje. Door een klein gat te boren, kan de speedboor vervolgens in de juiste posiitie gaan boren. Perfect voor dikke stukken hout.

Een verzinkboor kan worden gebruikt om een stuk hout te verwijderen tot op een bepaalde diepte en in een bepaalde breedte. Verzinkboortjes kunnen vastzitten aan een gewone houtboor waarmee eerst door het hout geboord wordt. Zo kan bijvoorbeeld de kop van een schroef worden verzonken in het hout. Je gebruikt een verzinboor vooral om aan dikkere planken hout iets te bevestigen. Nog niet zeker welke boor jij nodig hebt? Kom gerust langs in één van onze winkels.
Voor het boren in steen zijn er diverse variabelen die van belang zijn. Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor. Lees gerust verder wat jij nodig hebt om in steen te boren!

De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen. Bij het boren van hele brede gaten in steen is het verstandig eerst voor te boren met een minder brede steenboor. Voor hardere ondergronden kun je gebruikmaken van een klopboor, maar boor daarbij altijd eerst een stukje voor zodat je niet uitschiet.

Zoals de naam al doet vermoeden; geschikt voor het boren in beton. Het verschil met een reguliere steenboor zit hem met name in de kop. Betonboren zijn vaak van hogere kwaliteit, en dienen gebruikt te worden met een klopboormachine. Het beton wordt hierdoor als het ware weggehakt in plaats van geschaafd, waardoor een grote hardheid van de kop vereist is.

Voor hele harde steenmaterialen kan een diamantboor gebruikt worden. Waar metalen soms niet sterk genoeg zijn voor materialen als bijvoorbeeld graniet komt diamant daar wel doorheen. Diamantboren kunnen beter niet gebruikt worden met een klopboor of klopfunctie, omdat het voordeel ontstaat door de wrijving van het diamanten laagje op de boor met het materiaal waar in geboord wordt.
Let op: op dit moment hebben wij geen diamantboor bij ons in het assortiment.

Voor het boren in metaal is een hele scherpe boor nodig. De boor snijdt met de kop als het ware door het metaal. Omdat er veel wrijving ontstaan tussen de twee metalen wordt het boren in metaal extreem heet. Het is dan ook absolute noodzaak het boren te koelen.

Herkenbaar aan de glasboor is dat er op deze boortjes geen schroefdraad zit. Het boren in glas is een klusje dat zeer voorzichtig uitgevoerd moet worden om niet uit te schieten en het materiaal niet te laten breken. Om trilling van het glas te verkleinen en de stabiliteit te verhogen wordt dan ook aangeraden het glas op een houten plank te leggen waar je door kunt boren. Omdat het boren in glas zeer heet kan worden is het teven raadzaam regelmatig te stoppen en het booroppervlak te koelen met vloeistof.
Boren - online te koop
Een steeds groter deel van ons winkelassortiment is ook online te koop. Op dit moment vind je deze boren online.
Wil je meer weten over welke boor jij nou nodig hebt om in metaal, glas, hout of steen te boren, neem contact op met jouw dichtstbijzijnde KlusWijs winkel. In onze winkels werken vakmensen die elke dag klaarstaan om je van advies te voorzien.