Rookmelders

Rookmelders zijn niet alleen vanaf 1 juli verplicht maar ook een ontzettend onmisbare veiligheidsmaatregel voor jou en je gezin

Jaarlijks sterven er in Nederland meer dan 40 mensen door woningbranden en raken er meer dan 700 mensen ernstig gewond. 70 a 80% van deze branden gebeuren 's nachts wanneer mensen in diepe slaap zijn. Je wordt niet wakker van de rook omdat dit gassen produceert die al bij kleine concentraties het reactievermogen en de zintuigelijke waarnemingen verminderen. Wij leggen je graag het belang en de meerwaarde van rookmelders uit zodat jij een goede keus kan maken in het aanschaffen van een rookmelder.

 
Waarom rookmelders plaatsen?

De kans om een woningbrand te overleven is aanzienlijk groter in een huis waar rookmelders hangen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste slachtoffers bij een brand vallen door het inademen van rook. Wanneer je slaapt, ruik je niks en wordt je dus ook niet wakker van de rooklucht. En aangezien rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Dit gebeurt vaak al binnen enkele minuten.

Hoe en waar plaats ik mijn rookmelders?

Rook stijgt altijd en daarom kan je rookmelders het beste aan het plafond hangen. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt. Zorg er ook voor dat er op elke woonverdieping een rookmelder hangt.

Hebben rookmelders onderhoud nodig?

Haal maandelijks de stofzuiger even langs de rookmelders zodat ze zo veel mogelijk stofvrij blijven. Als te veel stof zich ophoopt in een melder, functioneert die niet goed meer en kan het hierdoor afgaan terwijl er geen brand is. Test de rookmelders ieder kwartaal door de testknop in te drukken. Wacht met het vervangen van een batterij niet tot deze helemaal leeg is. Schaf liever rookmelders aan met batterijen die 10 jaar meegaan.

Rookmelders redden levens! Zorg dat je er een hebt hangen.Wat voor rookmelders zijn er eigenlijk?

Er zijn verschillende type rookmelders met ook nog eens verschillende functies. Hieronder leggen we het verschil uit tussen de meest gangbare melders zodat jij een passende keuze kan maken. 

  1. Optische rookmelderss
  2. Thermische rookmelders
  3. Gekoppelde rookmelders
  4. Rookmelders voor doven en slechthorenden

Optische rookmelders
De meest voorkomende rookmelder is de optische rookmelder. Deze melder werkt op basis van infrarood en waarschuwt bij rookontwikkeling. In de rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel uitgezonden. De rookmelder slaat vervolgens alarm zodra er rook in de baan van deze lichtbundel komt en er niets binnenkomt in de gevoelige cel.

Thermische rookmelders
Een thermische rookmelder, ook bekend als hittemelder, gaat niet af bui rook maar juist bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Indien je rookmelder in een dichte keuken hangt, dan gaat de optische rookmelder vaak onnodig af door stoom of damp vanuit de keuken. In dit geval is een thermische rookmelder een passende oplossing. Let op: een thermische rookmelder reageert later op brand dan een optische rookmelder.


Gekoppelde rookmelders
Indien je meerdere melders in huis ophangt of de rookmelder hangt op een plek waar hij slecht te horen is, dan is het verstandig om gekoppelde rookmelders op te hangen. Als één melder in huis afgaat, dan gaat het signaal af bij alle melers die gekoppeld zijn. Hierdoor ben je eerder gewaarschuwd bij brand of rook en is de kans op overleving het grootst.  Het koppelen van rookmelders kan vaak eenvoudig en draadloos.


Rookmelders voor doven en slechthorenden
Speciaal voor doven en slechthorenden zijn er rookmelders en accesoires bedacht en gemaakt die draadloos gekoppeld kunnen worden aan een melder. Dit zorgt naast het geluid samen met andere functies ervoor dat ook doven en slechthorenden op tijd gewaarschuwd kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn de trilplaat of de Strobe. De trilplaat wordt onder kussen of bank gelegd en wordt er door middel van trillingen direct gewaarschuwd bij brand of rook. De Strobe plaats je ergens in de leefruimte en geeft felle lichtflits signalen. Let op: deze accesoires kunnen alleen ingezet worden bij een gekoppelde rookmelder!


Wij hebben een divers assortiment aan rookmelders. Heb je de informatie die je zoekt nog niet gevonden? Wij helpen je graag met een passend advies voor jouw situatie in een van onze KlusWijs winkels!


Sorteren
Smartwares rookmelder RM250 Favorieten Smartwares rookmelder RM250 14.49
Meer info
Toevoegen
Rookmelder optisch RM250 Favorieten Rookmelder optisch RM250 11.59
Meer info
Toevoegen