Bestellen op KlusWijs.nl

Blijf op de hoogte van het laatste KlusWijs nieuws

Donderdag 4 april - 2021 gepubliceerd door RetailTrends

Hoe KlusWijs zich staande houdt in een roerige markt

De doe-het-zelfbranche is aardig in beweging. Waar de ene formule van het toneel verdwijnt, maakt dat voor anderen ruimte hun aanwezigheid te vergroten. Een zo’n formule is KlusWijs, dat pas acht jaar actief is. Het familiebedrijf van Hans Hortensius timmert stevig aan de weg en probeert maximaal in te spelen op de perikelen die de branche beïnvloeden, zoals consolidatie, krimpende marges en buitenlandse concurrentie.
Voor de ontstaansgeschiedenis van KlusWijs hoeven we niet ver terug. De keten ontstond in 2011, kort nadat DGN Retail besloot zijn formule Doeland te staken, met de bedoeling dat de aansloten ondernemers zouden overstappen naar zusterketen Hubo. Een groep van elf ondernemers voelde daar niets voor en startte, onder aanvoering van Hans Hortensius, een nieuwe formule. Toen enkele jaren later ook Fixet wegviel kreeg KlusWijs er in één klap acht winkels bij en nu ook Formido stapsgewijs van het podium verdwijnt, haalt de dhz-keten weer veel nieuwe ondernemers in huis. Opgeteld bij een aantal geheel nieuwe winkels die in de afgelopen jaren werden geopend, staat de teller intussen op 37 bouwmarkten, waarvan er vier ook zijn uitgerust met het in 2017 gelanceerde interieurconcept KW Wonen.

Dat Formido-ondernemers overstappen naar KlusWijs, is niet heel verrassend. Qua dna – kleinere bouwmarkten met een sterk dienstverlenend karakter – hadden de franchisers die niet mee wilden of konden naar zusterketen Praxis maar twee reële keuzes: Hubo en Kluswijs. Want ook Multimate, de enige andere formule die DGN naast Hubo nog voert, verdwijnt volgend jaar van het toneel. “Verreweg de meeste daarvan zullen Hubo worden, maar er zullen altijd ondernemers zijn die het moment aangrijpen om om zich heen te kijken”, blikt Hortensius vast vooruit op een volgende potentiële groeispurt.“Voor ons als organisatie is die groei buitengewoon belangrijk, omdat we daardoor meer financiële armslag krijgen waarmee we de dienstverlening naar de ondernemers naar een hoger niveau kunnen tillen.”

Verdere consolidatie
KlusWijs verwacht dit jaar uit te komen op veertig vestigingen, eind volgend jaar moeten dat er vijftig zijn. Tegen die tijd zijn Hubo en KlusWijs de enige overgebleven formules in hun segment. Er zijn behoorlijk wat overeenkomsten, al zijn er als je inzoomt ook verschillen, zegt Hortensius. “Hubo zet zwaar in op maatwerk en heeft doe-het-zelf niet als eerste focus. Bij ons is het net andersom: dhz staat op één en on top of verlenen we diezelfde service en maatwerk. Dat is net een andere insteek.” Verdere consolidatie in de vorm van samensmelting van die twee ketens, ziet hij op korte termijn niet gebeuren. “Maar in de toekomst moet je niks uitsluiten. Uiteindelijk gaat het primair maar om één ding, en dat is de continuïteit van de aangesloten ondernemers. En als er op enig moment een situatie ontstaat waarbij een overname of fusie verstandig is, dan moet je daar serieus naar kijken.”

Zo’n moment zou het nog heviger worden van de al zware concurrentie op de markt kunnen zijn, zegt Hortensius. “Er wordt heel veel op prijs geconcurreerd en de verdere opkomst van de Duitse bouwmarkten zou zo’n proces kunnen versnellen. Als hun marktaandeel verder toeneemt en zij veel meer vestigingen neerzetten, komt er druk op de bestaande orde van Gamma, Praxis en Karwei. Dan ontstaat mogelijk een moment dat we nog meer de krachten moeten bundelen om weerstand te kunnen bieden.” En dan is Hubo met KlusWijs niet per se de enige logische variant. “KlusWijs samen met Gamma zou net zo logisch kunnen zijn.” Want Hubo en KlusWijs lijken dan wel erg op elkaar, twee partijen met juist grote verschillen ziet Hortensius ook wel zitten. “Dan kun je veel meer profiteren van elkaars sterke kanten. Gamma is sterker dan wij in volume en schaalvoordelen, wij zijn beter in vakkennis en serviceverlening. Misschien is die combinatie veel logischer, omdat je dan uiteindelijk samen veel meer sterke punten hebt.” De beperktere schaal is niet iets waar KlusWijs nu tegenaan loopt om zelf bij te blijven in de concurrentiestrijd, zegt Hortensius. “Wij hebben een eigen weg gekozen met een onderscheidend winkelbeeld. Prijstechnisch kunnen wij ook mee in de slag met andere partijen, dat is geen issue.” Op de grotere volumegoederen, zoals bouwmaterialen, heeft KlusWijs het daarin wel moeilijker, erkent hij. “Dat zijn laagwaardige producten en als je een winkel hebt van 2200 vierkante meter, koopt dat anders in dan met een van 22 duizend vierkante meter. Daarom ligt onze focus ook niet daar, maar op de interieurgroepen.” Gat in de markt KlusWijs zal de concurrentie waarschijnlijk niet zo snel bestrijden met rechtszaken, zoals Gamma en Praxis die weleens aanspannen tegen Hornbach en Bauhaus. Hortensius heeft niets dan respect voor de werkwijze van de Duitse nieuwkomers, zegt hij. “Zij zijn in een geweldig gat gesprongen dat de Nederlandse doe-hetzelfspelers hebben laten vallen”, signaleert hij. “Er ontstond een periode waarin al die Nederlandse bouwmarkten vrouwvriendelijker, sfeervoller en mooier wilden worden. Maar waar was die stoere bouwmarkt gebleven?”

Naast die Duitse reuzen kan KlusWijs prima blijven functioneren, denkt hij. “Natuurlijk merken wij het lokaal als Hornbach in de buurt opent, met name in de groepen waar die formule sterk in is, zoals bouwmaterialen. Zij verkopen enorme volumes tegen scherpe prijzen, voor ons is dat lastiger. Daar kunnen we prima mee leven, want in andere groepen wordt onze positie ieder jaar sterker.” KlusWijs begon op een wat vreemd moment, middenin de financiële crisis. Toch heeft de retailer gedurende al die jaren like-for-like groei weten te realiseren, een trend die tot op de dag van vandaag doorzet. De meest spectaculaire groei komt daarbij volgens de directeur van KW Wonen, het aparte interieurconcept dat nu bij vier vestigingen te vinden is. “Mensen geven nog steeds heel veel geld uit aan hun woning. En daarin ontzorgen wij hen sterk. We komen bij ze thuis, leggen vloeren en behangen de muur.” Het plan is daarom om het aantal locaties van die formule eind dit jaar minstens te verdubbelen.

E-commerce
Minder belangrijk voor KlusWijs, is de webwinkel. In de komende jaren verwacht Hortensius dat het onlineaandeel zal toenemen tot tien procent, maar dat is nog altijd relatief weinig vergeleken met andere markten. De webshop wordt met name gebruikt voor oriëntatie en minder voor de transactie. “Heel veel aankopen zijn niet van tevoren gepland”, verklaart hij. “Je bent aan het klussen, komt iets te kort en dan moet je naar een bouwmarkt. Je legt de klus niet stil om iets online te kopen en volgend weekend verder te gaan.” Dat andere spelers, ook van buiten de branche, online wel een deel van de taart afsnoepen, voelt Kluswijs wel. De ondernemers zien het gebeuren in hun winkels: consumenten scannen de productcode met hun smartphone, en kijken online waar ze het voor de laagste prijs kunnen krijgen. “Dat is de praktijk waar we mee moeten leren leven”, verzucht Hortensius. Het vereist volgens hem extra alertheid op prijsniveau. “Je kunt niet altijd de goedkoopste zijn, maar we moeten er wel zeer dicht bovenop zitten hoe prijzen zich ontwikkelen, met name van cruciale producten. De prijstransparantie is enorm, zeker bij de A-merken.” Dat is volgens hem een van de redenen dat, bijvoorbeeld binnen verf, het eigen merk veruit het grootste is. “Daarmee bieden we een kwalitatief topproduct voor een fors lagere prijs dan een A-merk, met nog steeds een gezonde marge voor de ondernemer. Daar profiteert iedereen van.” Deels speelt KlusWijs op de prijstransparantie in door prijzen te verlagen, maar dat gaat onvermijdelijk ten koste van de marge. “We zitten er niet op te wachten, maar zullen er met zijn allen aan moeten wennen dat we sommige producten met verlies verkopen”, constateert Hortensius. “Dat is dan maar zo. De totale mix moet blijven kloppen. Dus moet je als verkoper in staat zijn om als je een bus verf verkoopt, waar je niks aan verdient, die klant ook met een kwast en een roller de deur uit te laten gaan.” Het is om die reden dat 'de component mens' steeds belangrijker wordt, ziet de directeur. Voorlopig verdient iedere KlusWijs-ondernemer nog geld. “Een klant is best bereid in de winkel een paar euro meer te betalen dan bij de goedkoopste online aanbieder. Maar dan moet hij wel met een goed gevoel weggaan, en weten dat hij ook weer bij je terecht kan als er een probleem is. Zo kun je je enorm profileren met lokaal ondernemerschap. Ik ben ervan overtuigd dat we op die manier weerstand kunnen bieden aan alle mogelijke vormen van bedreigingen.”

Woensdag 19 december 2018

Formido Steenbergen wordt KlusWijs

Petra en Eric Davies van Formido Steenbergen stappen binnenkort over naar KlusWijs. Hun Formido wordt een KlusWijs Bouwmarkt met een shop-in-shop van KW Wonen.

Na de Formido's in Haaren en Surhuisterveen is Steenbergen de derde Formido die overstapt naar KlusWijs.
"De manier van werken, ondernemen en de invloed als ondernemers die we hadden binnen Formido spraken ons destijds erg aan. Het paste ons als een jas", zeggen de Davies-ondernemers. "Dit DNA vinden we ook bij KlusWijs. Vanaf het eerste moment dat wij met KlusWijs in gesprek raakten, zagen we de match. We herkennen onszelf in het DNA van KlusWijs waar vakdeskundigheid, service en prijs de belangrijkste speerpunten zijn.”

De ondernemers zijn blij met de ruimte die KlusWijs biedt voor lokaal ondernemerschap. En met de ondersteuning voor lokale activiteiten zoals de jaarlijkse Kleine Tour in Steenbergen en de samenwerking met het lokale onderwijs, waarbij leerlingen van o.a. basisscholen workshops krijgen in de toekomstige KlusWijs bouwmarkt. KlusWijs-directeur Hans Hortensius is heel erg blij met deze nieuwe toetreding.

“Dit geeft aan dat we de juiste koers varen en dat er veel vertrouwen is in de toekomst van de formule KlusWijs. We erwachten binnenkort dan ook nog een aantal nieuwe ondernemers te kunnen presenteren.”
Maar eerst de winkel in Steenbergen: vanaf 1 februari zullen Petra en Eric Davies officieel toetreden tot de KlusWijs-formule en medio april zal de feestelijke heropening gaan plaatsvinden.


Woensdag 3 oktober 2018
Multimate Nieuwkoop wordt KlusWijs

De Multimate Bouwmarkt van Karin en Coen de Boer aan de Industrieweg in Nieuwkoop wordt momenteel omgebouwd naar een KlusWijs bouwmarkt.

Aangezien de naam Multimate op landelijk niveau van het podium gaat verdwijnen, moest er gezocht worden naar een andere doe-het-zelf formule. Vol enthousiasme is de keuze uiteindelijk gevallen op KlusWijs. Karin vertelt: “Uiteraard hebben we meerdere formule opties bekeken, echter de keuze ging heel snel naar KlusWijs. Het DNA en de bouwmarkten van KlusWijs passen precies bij wat wij zelf ook voor ogen hebben. Mensen maken het verschil, is het credo van de formule KlusWijs en daar sluiten wij ons graag bij aan! Ook de drie V’s Vakkundig, Vertrouwd en Voordelig zijn aspecten waar wij ons hard voor maken, iedere dag weer.”

De geschiedenis van de Nieuwkoopse bouwmarkt van de familie De Boer is indrukwekkend. Het was maart 1964 toen de vader van Karin en Coen, Henk de Boer, een timmerbedrijf begon. Al snel werd duidelijk dat er ook vraag was van consumenten naar een “plankie hout”. Daartoe werd het koffie en eethoekje van het timmerbedrijf omgebouwd naar een winkel en zo werd in januari 1965 de stap gezet naar de toen nog volledig onbekende doe-het-zelf markt, “Doe het zelf De Boer” was een feit! Op een oppervlakte van slechts 12 m2 werd de winkel geëxploiteerd en vader en moeder De Boer woonde op de woonboot achter het timmerbedrijf op het Zuid Einde. In 1967 werd voor het eerst aansluiting gezocht bij een doe het zelf formule. Het jaar daaropvolgende werd een nieuwe werkplaats gebouwd op de tuin van de buurman, waardoor een grotere ruimte ontstond voor de verkoop van hout, ijzerwaren, gereedschappen, verf, lijmen en kitten.

In de 70-er jaren draaide de bouwmarkt onder Houtland en in de 80-er jaren werd de overstap naar Doeland gemaakt. In november 2008 vond de verhuizing plaats naar de huidige locatie op de Industrieweg en werd aansluiting gevonden bij de formule Multimate. En nu staat de ombouw naar KlusWijs voor de deur.

“Een mooie vernieuwde en frisse start”, vult Coen aan, “de bouwmarkt krijgt een volledig nieuwe lay-out, waarbij de hoge stellingen plaats gaan maken voor lagere versies. Hierdoor ontstaat er veel meer rust en overzicht in de bouwmarkt, daar zijn we super blij mee.

Bovendien is KlusWijs een jonge, sterk groeiende organisatie, met een enerzijds zeer scherp prijsbeleid en anderzijds veel aandacht voor kwaliteitsproducten en dienstverlening. Het mooie is dat er in de afgelopen jaren veel veranderd is in doe-het-zelf land, maar één ding hebben we vanaf dag één geroepen en blijft in jaren onveranderd; help je klanten zoals je zelf geholpen wilt worden. Moeilijker gaat het niet worden,” lacht Coen.

De komende tijd staat in het teken van diverse opruimingen en de verbouwing van de bouwmarkt.

Bepaalde assortimenten maken plaats voor nieuwe assortimenten van andere leveranciers, waardoor er momenteel actuele assortimenten tegen extreem hoge kortingen de winkel uitgaan. “Een mooi voordeeltje voor onze klanten”, gaat Karin verder. “We gaan echter geen dag dicht, want we kunnen de verbouwing dusdanig organiseren, dat onze klanten daar geen last van zullen hebben.”

Momenteel wordt er al druk nagedacht over een spectaculaire heropeningsactie, daarover binnenkort meer. 


Donderdag 13 september 2018

Ook Formido Surhuisterveen wordt KlusWijs


De bijna 4.000 m2 grote Formido Bouwmarkt van Harry Fischer wordt vanaf 1 februari 2019 omgebouwd naar een KlusWijs bouwmarkt, inclusief KW Wonen en Jumper Diersuper.

Formido Surhuisterveen is één van de grotere Formido’s van het land en zal straks ook één van de grotere KlusWijs bouwmarkten worden. Harry Fischer legt zijn keuze voor KlusWijs uit: “De KlusWijs organisatie kent veel overeenkomsten met de Formido organisatie, dus vanaf het eerste moment was er een zeer goede klik. Bovendien blijft binnen KlusWijs, in tegenstelling tot andere potentiele formules, de bouwmarkt centraal staan. Alle servicegroepen zijn uiteraard een belangrijk component binnen de formule, maar ik wil vooral kunnen blijven concurreren op mijn gehele bouwmarktassortiment. KlusWijs biedt mij als enige die zekerheid”.

Het succes van KlusWijs Haren en het enthousiasme van de (ex Formido) ondernemers aldaar heeft zeker ook een rol gespeeld in de beslissing van Harry Fischer. “Fijn om straks deel uit te maken van een zeer actieve organisatie, die de blik duidelijk richt op de eigen ondernemers en de snel veranderende markt. Ik word daar zelf echt super enthousiast van en ik ben er ook van overtuigd dat we mooie jaren tegemoet gaan”.

In navolging van Formido zal ook KlusWijs in 2019 alle ondernemers de mogelijkheid bieden om in plaats van de 26 jaarlijkse folders naar 52 folders te gaan, dus wekelijks op de mat van de consument. Deze voortdurende actiedruk heeft de Formido ondernemers geen windeieren gelegd. Daarnaast zet de KlusWijs formule zwaar in op de beoogde omnichannel aanpak, waar de nieuwe webshop en alle social media een belangrijke rol in spelen.

Vanaf 1 februari zal er in Surhuisterveen ook gebouwd gaan worden aan een circa 500 M2 grote KW Wonen. Harry Fischer: “KW Wonen is echt een fantastisch shop-in-shop concept. Als ik zie wat er gebeurt in Haren op dat gebied en hoe dit vanuit KlusWijs wordt ondersteund, mag dit concept simpelweg bij ons niet ontbreken. KW Wonen brengt alle groepen binnen de woonbeleving prachtig bij elkaar in een strak concept en voegt daar dan nog topmerken aan toe, die wij normaliter niet binnen de bouwmarkt kunnen en mogen verkopen, zoals Eijffinger behang en gordijnen en de deuren van Bruynzeel. We gaan er een feestje van maken in Surhuisterveen”, aldus de zeer bevlogen ondernemer Harry Fischer.Woensdag 20 juni 2018

Gratis kinderboek in ruil voor oud (elektrisch) gereedschap

Een oude boor, kapotte lamp of armatuur liggen? Lever het in bij één van onze winkels en krijg een gratis kinderboek. 

Steeds meer mensen weten de Wecycle-inleverbakken te vinden. Je kunt hier heel makkelijk je oude kleine elektrische apparaten, armaturen en kapotte lampen (e-waste) inleveren voor recycling. Snelle inleveraars ontvangen gratis een spannend kinder(voorlees)boek, dat speciaal voor deze campagne is geschreven en niet te koop is in de winkel. 
“Een hele klus!”  is speciaal voor deze campagne geschreven door Naomi Tieman. Via een spannend verhaal leren kinderen (en hun ouders) op spelende wijze over klussen, samenwerking en recycling. Onderdeel van het verhaal is uiteraard een bezoek aan de bouwmarkt en er wordt oud elektrisch (tuin)gereedschap ingeleverd voor recycling.

Let op: op = op.25-05-2018

Multimate Nieuwkoop kiest KlusWijs

KlusWijs verwelkomde laatst al Formido Haren en sluit nu Multimate Nieuwkoop in de armen.

Karin en Coen de Boer zijn al jarenlang de trotse eigenaren van Multimate in Nieuwkoop. Na het uitvoerig bezoeken van mogelijk passende formules en vele gesprekken te hebben gevoerd, zowel intern als extern, hebben Karin en Coen hun keuze laten vallen op KlusWijs.

Past het best bij ons
“De formule KlusWijs past het beste bij ons DNA als ondernemers en wij voelen de sfeer en het meedenken van de organisatie KlusWijs in alles. De vrijheid die je daar hebt voldoet precies aan onze wensen en we kunnen bij KlusWijs echt zelfstandig ondernemen en ontvangen op alle vlakken steun waar we die nodig hebben. KlusWijs is een organisatie met korte lijnen, waar er naar je geluisterd wordt als ondernemer en waar heel veel potentie in zit naar de toekomst toe,” aldus Karin en Coen de Boer.

Meer nieuwe KlusWijs-winkels?
De heropening met een volledig opnieuw ingerichte bouwmarkt van 2.600m2 zal dit jaar in het vierde kwartaal gaan plaats vinden. Directeur Hans Hortensius van de KlusWijs-organisatie: “Ik verwacht dat de KlusWijs-organisatie voor het eind van 2019 van 34 vestigingen zal uitgroeien naar minstens 50 en misschien wel 60 vestigingen.
Online winkelen