Naar boven
  • Vakkundig
  • Vertrouwd
  • Voordelig

Vlonders leggen


Als je besluit een vlonder te plaatsen in jouw tuin, moet je goed nadenken over de volgende zaken: hoe groot wordt de vlonder, wat is de windrichting, stand van de zon en op welke tijdstippen schijnt de zon op de gekozen plek. Hierbij is het erg handig om een correct tuinontwerp op schaal te hebben, zodat er precies kan worden uitgewerkt waar de vlonder gelegd moet worden.

 

Stappenplan

Boodschappenlijstje

Voor het maken van een vlonderterras van 300x400 centimeter heb je het volgende nodig:
  • 21x Vlonderplanken 2,8 x 14,5 x 400 centimeter
  • 11x Regels/onderliggers 4,5 x 7 x 300 centimeter
  • 462x Schroeven - bijvoorbeeld RVS vlonderschroeven 5 x 50 m
  • Anti-worteldoek
  • Ondergrond: tegels, beton of stabilisatiezandKlusadvies #1
Om scheurvorming te voorkomen, is het advies de gaten voor te boren met een dunnere boor dan de dikte van de schroeven.
 
 

1. Ondergrond

Plaats je de vlonder op een ondergrond van zand, graaf indien nodig ca. 20 centimeter grond af. Vervolgens mag 10 centimeter weer bedekt worden met stabailisatiezand. De vlonder kan ook rechtstreeks op de bestrating gemonteerd worden.
 

2. Anti-worteldoek leggen

Als je wil voorkomen dat er onkruid door de vlonder kan komen, is het advies om anti-worteldoek te plaatsen Voor anti-worteldoek kan je terecht bij jouw lokale KlusWijs winkel. Jouw dichtstbijzijnde vestiging vind je hier.

 

3. Liggers monteren

Om het terras stabiliteit te geven is het aan te raden om onder de liggers betontegels te plaatsen. Zorg dat de tegels onderling hart-op-hart liggen.Stel de onderliggers in de breedte van de vlonderplank waterpas. Laat ze in de lengte van de vlonderplank aflopen. Dit in verband met de afwatering van het terras. Houd een verloop aan van 1 centimeter per meter. Plaats de liggers op ca. 40 centimeter van elkaar op de betontegels.

Klusadvies #2
Als je schroeven niet soepel in het hout krijgt, kan je groene zeep gebruiken.
 
 

4. Vlonderplanken vastzetten

Leg de vlonderplanken op de regels met een tussenruimte van 0,5 centimeter. Schroef de vlonderplanken vast met 2 schroeven per plank/regelverbinding. Wanneer alle vlonderplanken bevestigd zijn, kan de zijkant van het terras afgewerkt worden met een staande vlonderplank. Gebruik hiervoor 22 schroeven.

Bekijk ons complete assortiment tuinhout via de onderstaande button.

Het complete assortiment