Naar boven
  • Vakkundig
  • Vertrouwd
  • Voordelig

Kom mee naar buiten!Het is weer een van de mooiste tijden van het jaar: voorjaar! De tijd dat je weer lekker in de tuin kan zitten met een lekker zonnetje in je gezicht is weer aangebroken en bij KlusWijs vind je alles om er voor te zorgen dat jouw tuin ook klaar is voor de lente.
Werp je nu een blik op je tuin en heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, onze tuinexperts hebben een stappenplan gemaakt waarmee je binnen 5 stappen jouw tuin weer in een perfecte staat hebt.


Maak je tuin lenteklaar - stappenplan

Stap 1. Terras klaar maken

Het is eindelijk zo ver! De tuinmeubelen mogen weer naar buiten. Heb je houten tuinmeubels? Dan kan je ze het best schoonmaken met HG groene aanslagreiniger. Zijn jouw tuinmeubelen gemaakt van aluminium? Gebruik dan warm water met groene zeep. Gebruik voor aluminium tuinmeubelen nooit bijtende schoonmaakmiddelen! De terrastegels kan je makkelijk schoonmaken met een hogedrukreiniger. Je vindt ons assortiment hogedrukreinigers via de onderstaande button.

Hogedrukreinigers
 

Stap 2. Snoeien van je planten

Het is belangrijk dat je niet al je planten op hetzelfde moment snoeit als je wilt dat ze goed groeien. Om de groei van je planten te bevorderen is het goed om te weten welke plant je op welk moment kan snoeien. Via de link hieronder kom je bij een mooi schema terecht waarin je precies ziet welke plant je in welke maand moet snoeien!

Bekijk ons snoeischema!


Maar welk gereedschap heb je nou precies nodig voor het snoeien? Bekijk ons complete assortiment snoei - en zaag gereedschap via deze link.
Hier lees je welk snoeigereedschap jij nodig hebt voor jouw klus. Twijfel je na het lezen van deze pagina nog steeds over het gereedschap dat jij nodig hebt? Kom dan langs in een van onze winkels; onze tuinexperts helpen je graag verder!

Stap 3. Onkruid verwijderen

Het is een van de minder leuke klusjes dus laten we het maar zo makkelijk mogelijk maken. Je kan voor het verwijderen van onkruid gebruik maken van een klein schoffeltje, je kan kiezen voor het werken met een onkruidverwijderaar of je gaat aan de slag met een onkruidbrander
Wil jij een kijkje nemen naar ons totale assortiment tuingereedschap? Kom dan langs in een van onze winkels!

Stap 4. Gazon weer mooi maken

Een mooi gazon geeft jouw tuin meteen al een veel verzorgdere indruk. Maar je gazon onderhoud houdt niet op bij het af en toe maaien van je gazon. Om je gazon te onderhouden zal je ook af en toe je gazon moeten bemesten. Dit kan je het beste doen voordat het begint te regenen, dan trekt de mest sneller de grond in.
Daarnaast kan je ook gebruik maken van verschillende tuinmachines om je gazon te onderhouden. Denk hierbij aan grasmaaiers, trimmers en verticuteermachines. Je ziet ons complete assortiment machines om je gazon te onderhouden via de onderstaande button.

Naar de tuinmachines
 

Stap 5. Bewatering van je tuin

Nu de temperatuur oploopt wordt het belangrijk dat je zorgt voor een goede bewatering van je planten en grond om uitdrooging van jouw tuin te voorkomen. Je kan de tuin het best tegen de avond water geven. Hierdoor voorkom je dat je planten verbranden.
Bekijk hier ons assortiment tuinbewatering! Ben je benieuwd hoeveel water jouw tuin nodig heeft? Klik dan op de onderstaande button.

Heeft jouw tuin genoeg water? 


Meer weten over het voorbereiden van je tuin?

Assortiment

Of je nou op zoek bent naar een nieuwe blokhut, een mooi zonnescherm of naar spullen om je tuin mee te verzorgen; je vindt het allemaal hier!

Bekijk het hier

Folder

Op dit moment hebben we heel veel producten voor het onderhoud van jouw tuin in de aanbieding! Via de onderstaande button vind je onze folder en kan je meteen profiteren van deze mooie aanbiedingen.
Al het tuingereedschap

Tuinmachines

Via deze link vind je jouw dichtstbijzijnde winkel. Hier helpen onze tuinexperts jouw graag verder!


Storelocator
 Nu de temperaturen wat oplopen en het buiten weer droog blijft voor meerdere dagen kunnen we weer aan de slag met verf en beits! 
Niet geinteresseerd in de klusadviezen en meteen door naar de productpagina? Klik dan hier. 

Buitenverf

Een perfect eindresultaat; het doel van iedere klusser. Met een helder en makkelijk te volgen stappenplan is dit binnen handbereik. Bekijk via de link hieronder welke stappen je moet nemen om het perfecte schilderwerk op te leveren! In alle KlusWijs winkels zijn verfspecialisten aanwezig, dus als je op zoek bent naar persoonlijk en deskundig advies; kom langs in een van onze winkels!

Naar het stappenplan!
 

Beitsen

Het verschil tussen beits en lak? Hoe je het beste kunt beitsen? Lees het in ons klusadvies. Of bekijk via deze link meteen ons assortiment beits! Je beitst je hout om het er mooier uit te laten zien of om het weerbestendig te maken. Het is belangrijk dat je je goed laat adviseren over de juiste beits.

Hoe moet ik beitsen?
 Drie leuke DIY's voor de tuin!

Koele tafel!

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een standaard tafel, maar in een handomdraai maak je er een multifunctioneel exemplaar van!

Bekijk de tafel hier!

Verticaal tuinieren

Size doesn't matter! Ook met weinig vierkante meters tuin tot je beschikking kun je een groene oase creëren. Hoe je dat doet zie je via de onderstaande button.

Hoe werkt verticaal tuinieren?

Simpele steigerhouten stoel

Maak zelf deze simpele stoel van steigerhout; een eye-catcher in de tuin! 


Naar het stappenplan!

Schutting plaatsen

Het is natuurlijk lekker dat je weer in je tuin kan zitten. Maar je zit er niet op te wachten dat de buren bij jou in de tuin aan het gluren zijn, je wilt wel nog privacy. Het is dus tijd om een schutting te plaatsen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Geen zorgen met het stappenplan hieronder is het niet heel moeilijk.

Stap 1: voorbewerking

De palen dienen aan beide zijden, ca. 10 cm. vanaf de bovenkant en ca. 10 cm. vanaf de onderkant (scherm) voorgeboord te worden met boortje Ø6,5 of 7 mm. Let op: de gaten dienen niet recht tegenover elkaar geboord te worden, want dan raken de schroeven van het L-beslag elkaar.
Daarna kunnen de hoekjes van het L-beslag er in gedraaid worden m.b.v. bijvoorbeeld een waterpomptang. De hoekjes dienen allen in dezelfde richting gemonteerd te worden.
Bij een zogenaamde hoekpaal dienen de hoekjes niet recht tegenover elkaar gemonteerd te worden, maar in de twee zijden naast elkaar. Bij een zogenaamde eindpaal dienen de hoekjes slechts aan één zijde gemonteerd te worden.

Stap 2: Grond vrijmaken


Op de plaats waar de schermen geplaatst worden, moet beplanting verwijderd dan wel verplaatst worden. Zichtbare hoogteverschillen zoveel mogelijk aanvullen met grond.

Stap 3: Positie palen


Bepaal de positie van de eerste paal en sla hier een piketpaaltje de grond in. Sla vervolgens 50 centimeter hier voorbij weer een piketpaaltje de grond in, in lijn met waar de schutting moet komen. Herhaal dit voor de hele lengte van de schutting, en span tussen de paaltjes een touwtje.

Stap 4: Gaten graven/boren

De gaten van de palen kunnen geboord worden met een handmatige grondboor of gegraven worden met een schop. De boordiepte van de gaten is ±70 cm bij een paal van 270 cm. De laatste 20 cm kunnen de palen doorgeslagen worden met een voorhamer. De palen komen dus ca. 90cm in de grond staan. Een scherm van 180 x 180 cm past in dat geval perfect op een paal van 270 cm.

Alternatief:
Palen kunnen ook in paalpunthouders geplaats worden. Hierbij wordt de paalpunthouder loodrecht met een slagblok in de de grond geslagen. Sla nooit op de paalpunthouder zelf! Indien gebruik wordt gemaakt van paalpunthouders, is het advies palen te gebruiken van 6,9 x 6,9 x 180 cm. Deze passen perfect in een paalpunthouder van 7 x 7 cm.


Stap 5: Plaats de eerste paal

Wanneer het eerste gat is gegraven kan de eerste paal geplaatst worden. Bepaal vervolgens waar de volgende paal moet komen door het scherm naast de paal te houden, maar maak het scherm nog niet vast. Het is belangrijk om het scherm nog niet te plaatsen omdat er anders geen gat gegraven / geboord kan worden. Zorg ervoor dat het scherm strak langs het gespannen lijntje loopt en lijn het uit d.m.v. een waterpas. Haal het scherm weg nadat de plaats voor het gat is bepaald en boor het volgende gat.

Stap 6: Plaats het eerste scherm


Als het tweede gat geboord is, kan het eerste scherm aan de paal gemonteerd worden. Plaats het scherm tussen de paal tegen het hoekje aan met de bevestigingsgaten. Schermen kunnen afstellen op de grond of bijv. 5cm boven de grond bevestigd worden, schermen moeten dan wel tijdelijk ondersteund worden met houtblokjes. Als het scherm juist gepositioneerd is, kan het vastgezet worden.

Stap 7: Tweede paal plaatsen

Plaats nu de tweede paal in het voorgeboorde gat. Met een voorhamer kan de paal dieper de grond in geslagen worden zodat de juiste diepte t.o.v. het scherm bereikt wordt.

Stap 8: Herhaal

Herhaal de voorgaande punten voor de volgende schermen. Blijf letten op het plaatsen van de palen vlak naast het touwtje en zorg dat de schermen waterpas staan. Eindig altijd met een paal en zorg er dus voor dat het laatste paneel van de schutting hier tussen past.


Bekijk ons assortiment

Tuin en vrije tijd

Of je nou op zoek bent naar een nieuwe blokhut, een mooi zonnescherm of naar spullen om je tuin mee te verzorgen; je vindt het allemaal hier!

Bekijk het hier

Tuingereedschap

Maak het onderhouden van je tuin een stuk makkelijker met dit tuingereedschap. Onder deze categorie vind je alles voor grondbewerking, snoeien, zagen en ook al het kindergereedschap.
Al het tuingereedschap

Tuinmachines

Je tuin, balkon of dakterras onderhouden vind de één heerlijk om te doen en voor de ander is het iets dat nou eenmaal moet en waar je zo min mogelijk tijd aan kwijt wilt zijn. Bij ons vind je daarom een groot assortiment met tuingereedschappen die zowel de echte tuinierder als diegenen zonder groene vingers helpt om de tuin te onderhouden. 

Naar de tuinmachines

Veelgestelde voorjaarsvragen

Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?


Potgrond is opgebouwd uit verschillende elementen die ervoor zorgen dat de grond goed is voor bepaalde planten. Tuinaarde daarentegen is opgebouwd uit onder andere zand. Dit heeft tot gevolg dat er niet genoeg lucht in tuinaarde kan komen. Hierdoor groeien planten veel slechter of helemaal niet in tuinaarde terwijl ze in potgrond mooie planten worden. Om het samen te vatten: potgrond gebruik je voor de planten in de tuin en tuinaarde kan je voor de rest gebruiken!

Wat zijn de populairste tuinplanten?

1. Hortensia

De hortensia, of de gewone hortensia, is een van de meest populaire planten ter wereld. Deze plant kan een hoogte van 1-3 m bereiken. De bloemen zijn roze, paars, wit of blauw afhankelijk van de pH(zuurgraad) van de bodem: In zure gronden worden de bloemen blauw, in minder zure gronden roze en in pH-neutrale bodems paars. Witte varianten veranderen niet van kleur.

2. Helleborus

De kerstroos is een vaste plant van ongeveer 30 cm hoogte. De wintergroene; handvormige bladeren hebben zeven tot negen donkergroene, leerachtige blaadjes, die een paar tanden hebben in hun bovenste helft. De nieuwe bladeren verschijnen samen met de bloemstengels. De plant bloeit met één of een paar witte of roze bloemen.

3. Viooltje

Deze bloemsoort kent meer dan vierhonderd soorten en komt voor in streken met een gematigd klimaat. De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Na het bloeien draait de uitgebloeide bloem zich naar beneden, na de rijping richt de zaaddoos zich weer op, en opent zich.