Naar boven
  • Vakkundig
  • Vertrouwd
  • Voordelig

Kom mee naar buiten!Eén van de mooiste tijden van het jaar: voorjaar! De tijd dat je lekker in de tuin kunt zitten met een welkom zonnetje op je gezicht.
Werp je nu een blik op jouw buitenverblijf met een 'ojee-hier-moet-iets-aan-gebeuren-maar-waar-moet-ik-beginnen-gedachte? Geen paniek, lees gewoon even verder. De tuinexperts van KlusWijs hebben een stappenplan gemaakt waarmee je binnen vijf stappen jouw tuin weer in een perfecte staat hebt. Eerlijk: je moet er wel wat (tijd) voor over hebben, maar dan heb je de hele lente (en als je het goed doet zelfs de hele zomer) ook wat! 


Het vijfstappenplan; voor het lenteklaar maken van jouw tuin!

Stap 1. Terrasje pakken? Terrasje aanpakken zul je bedoelen!

De tuinmeubelen mogen weer naar buiten. Maar hoe zien ze er na de winter uit? Heb je houten tuinmeubelen, zit daar aanslag op? Dan kan je ze het best schoonmaken met, de naam zegt het al, een aanslagreiniger. Zijn jouw tuinmeubelen gemaakt van aluminium? Gebruik dan warm water met groene zeep. Gebruik voor aluminium tuinmeubelen nooit 'bijtende' schoonmaakmiddelen! Het zuurgehalte tast de meubelen aan en daar wordt je als mens ook zuur van. Niet de bedoeling, toch? 

De terrastegels! Ook belangrijk voor het aangezicht van het buitenverblijf. Deze zou je op knietjes kunnen schrobben  door middel van een teiltje water en een boen-bezem maar dat is toch ietwat ouderwets en hopeloos tijdrovend. Doe jezelf een lol en schaf een hogedrukreiniger aan. Dit maakt schoonmaken stiekem zelfs een beetje leuk. Maar...bezint eer ge begint. Lees de tips hoe om te gaan met deze onder hoge druk staande jongens. 

Hogedrukreiniging
 

Stap 2. Wat is gesnoeid, groeit!

Tenminste, als je het goed doet! Het is belangrijk te weten dat niet al je planten en/of boompjes op hetzelfde moment gesnoeid kunnen worden. Allen hebben zij een eigen moment waarop de snoeitijd rijp is. Is het onduidelijk wanneer een plant of boom in jouw tuin zich aan snoei moet onderwerpen? Vraag het na bij één van onze KlusWijs experts.

Bekijk ons assortiment snoei - en zaag gereedschap via deze link. Hier lees je welk snoeigereedschap jij nodig hebt voor welke klus. Twijfel je na het lezen van deze pagina nog steeds over het gereedschap dat jij nodig hebt? Kom dan langs in een van onze winkels; KlusWijs helpt je graag verder!

Stap 3. Onkruid verwijderen? Nogal wiedes!

Het is een van de minder leuke klusjes maar misschien wel een van de meest bevredigende (vooral wanneer je ermee klaar bent natuurlijk)! Onkruid wieden! Of het nu tussen de stoeptegeltjes groeit of bij bosjes de perken te buiten groeien. Alhoewel de meningen daarover verdeeld blijven vindt men een tuin zonder onkruid toch vaak mooier.

Je kunt voor het verwijderen van onkruid een klein schoffeltje gebruiken, je kunt kiezen voor het werken met een onkruidverwijderaar of je gaat aan de slag met een heuse onkruidbrander. Maar het allermakkelijkst is het natuurlijk om het je (buurt)kinderen te laten doen. (Geintje?!) Je leest meer over onkruid wieden via de onderstaande button.

Wil jij een kijkje nemen naar ons totale assortiment tuingereedschap? Kom dan langs in een van onze winkels


Onkruid wieden

Stap 4. Straalt bij jou ook het gazonnetje?

Een mooi gazon geeft jouw tuin meteen al een heel verzorgde indruk. Maar het onderhoud blijft natuurlijk niet bij af en toe maaien. Je zult ook moeten bemesten. Dit heerlijk riekende klusje kun je het beste doen nét voordat het begint te regenen, dan trekt de mest sneller de grond in. 
Diverse handige tuinmachines kunnen het werk makkelijker maken. Denk hierbij aan grasmaaiers, trimmers en verticuteermachines. Je ziet ons assortiment via de onderstaande button.

Naar de tuinmachines
 

Stap 5.  Tuinbewatering; dát is de druppel!

Lijkt het gras in de lente groener bij de buren? Dan is dat waarschijnlijk ook zo! Nu de temperatuur oploopt, wordt het belangrijk dat je zorgt voor een goede bewatering van je planten en grond om uitdroging van jouw tuin tegen te gaan. Om te voorkomen dat waterdruppels de zonnestralen op de bloemblaadjes vergroten en zo je planten verschroeien, kun je jouw tuin het best water geven tegen zonsondergang en voor zonsopgang. Ben je benieuwd hoeveel water jouw tuin nodig heeft om als twee druppels water te lijken op die mooie van je buren? Klik dan op de onderstaande button.

 

Krijgt jouw tuin genoeg water? 


Meer weten over het voorbereiden van je tuin?

Assortiment

Of je nou op zoek bent naar een nieuwe blokhut, een mooi zonnescherm of naar spullen om je tuin mee te verzorgen; je vindt het allemaal hier!

Bekijk het hier

Folder

Op dit moment hebben we heel veel producten voor het onderhoud van jouw tuin in de aanbieding! Via de onderstaande button vind je onze folder en kan je meteen profiteren van deze mooie aanbiedingen.
Al het tuingereedschap

Tuinmachines

Via deze link vind je jouw dichtstbijzijnde winkel. Hier helpen onze tuinexperts jouw graag verder!


Storelocator
 Het wordt weer wat warmer, we willen er buiten weer gezellig bijzitten. Halsreikend kijken we uit naar deze tijd, maar we kijken liever niet uit op afgebladderde hekken of met vieze vlekken besmeurde muren. Wanneer het droog blijft voor meerdere dagen gaan we dus weer massaal aan de slag met verf en beits! 
Lees verder voor alle tips van onze, door de wol geverfde,  KlusWijs specialisten. Meteen door naar de productpagina kan ook! Klik dan hier. 

Buitenverf, buitengewoon nodig!

Een perfect eindresultaat; het doel van iedere klusser. Omdat niet iedereen groene vingers heeft op het gebied van perfect verven maken wij het middels een stappenplan helder en makkelijk. Bekijk via de link hieronder welke stappen je moet nemen om het perfecte schilderwerk op te leveren! In alle KlusWijs winkels zijn verfspecialisten aanwezig, dus als je op zoek bent naar persoonlijk en deskundig advies; kom langs in een van onze winkels!

Naar het stappenplan!
 

Beitsen? Of heb je er lak aan? 

Het verschil tussen beits en lak? Hoe je het beste kunt beitsen? Beits je het hout alleen om het er mooier uit te laten zien of om het weerbestendig te maken. Maar wanneer heb je er eigenlijk lak aan? Lees het in ons klusadvies. Of bekijk via deze link meteen ons assortiment beits! Het is belangrijk dat je je goed laat adviseren over de juiste beits.

Hoe moet ik beitsen?
 Drie leuke DIY's voor de tuin!

Koele tafel!

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een standaard tafel, maar in een handomdraai maak je er een multifunctioneel exemplaar van!

Bekijk de tafel hier!

Verticaal tuinieren

Size doesn't matter! Ook met weinig vierkante meters tuin tot je beschikking kun je een groene oase creëren. Hoe je dat doet zie je via de onderstaande button.

Hoe werkt verticaal tuinieren?

Simpele steigerhouten stoel

Maak zelf deze simpele stoel van steigerhout; een eye-catcher in de tuin! 


Naar het stappenplan!

Schutting plaatsen

Het is natuurlijk lekker dat je weer in je tuin kan zitten. Maar je zit er niet op te wachten dat de buren bij jou in de tuin aan het gluren zijn, je wilt wel nog privacy. Het is dus tijd om een schutting te plaatsen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Geen zorgen met het stappenplan hieronder is het niet heel moeilijk.

Stap 1: voorbewerking

De palen dienen aan beide zijden, ca. 10 cm. vanaf de bovenkant en ca. 10 cm. vanaf de onderkant (scherm) voorgeboord te worden met boortje Ø6,5 of 7 mm. Let op: de gaten dienen niet recht tegenover elkaar geboord te worden, want dan raken de schroeven van het L-beslag elkaar.
Daarna kunnen de hoekjes van het L-beslag er in gedraaid worden m.b.v. bijvoorbeeld een waterpomptang. De hoekjes dienen allen in dezelfde richting gemonteerd te worden.
Bij een zogenaamde hoekpaal dienen de hoekjes niet recht tegenover elkaar gemonteerd te worden, maar in de twee zijden naast elkaar. Bij een zogenaamde eindpaal dienen de hoekjes slechts aan één zijde gemonteerd te worden.

Stap 2: Grond vrijmaken


Op de plaats waar de schermen geplaatst worden, moet beplanting verwijderd dan wel verplaatst worden. Zichtbare hoogteverschillen zoveel mogelijk aanvullen met grond.

Stap 3: Positie palen


Bepaal de positie van de eerste paal en sla hier een piketpaaltje de grond in. Sla vervolgens 50 centimeter hier voorbij weer een piketpaaltje de grond in, in lijn met waar de schutting moet komen. Herhaal dit voor de hele lengte van de schutting, en span tussen de paaltjes een touwtje.

Stap 4: Gaten graven/boren

De gaten van de palen kunnen geboord worden met een handmatige grondboor of gegraven worden met een schop. De boordiepte van de gaten is ±70 cm bij een paal van 270 cm. De laatste 20 cm kunnen de palen doorgeslagen worden met een voorhamer. De palen komen dus ca. 90cm in de grond staan. Een scherm van 180 x 180 cm past in dat geval perfect op een paal van 270 cm.

Alternatief:
Palen kunnen ook in paalpunthouders geplaats worden. Hierbij wordt de paalpunthouder loodrecht met een slagblok in de de grond geslagen. Sla nooit op de paalpunthouder zelf! Indien gebruik wordt gemaakt van paalpunthouders, is het advies palen te gebruiken van 6,9 x 6,9 x 180 cm. Deze passen perfect in een paalpunthouder van 7 x 7 cm.


Stap 5: Plaats de eerste paal

Wanneer het eerste gat is gegraven kan de eerste paal geplaatst worden. Bepaal vervolgens waar de volgende paal moet komen door het scherm naast de paal te houden, maar maak het scherm nog niet vast. Het is belangrijk om het scherm nog niet te plaatsen omdat er anders geen gat gegraven / geboord kan worden. Zorg ervoor dat het scherm strak langs het gespannen lijntje loopt en lijn het uit d.m.v. een waterpas. Haal het scherm weg nadat de plaats voor het gat is bepaald en boor het volgende gat.

Stap 6: Plaats het eerste scherm


Als het tweede gat geboord is, kan het eerste scherm aan de paal gemonteerd worden. Plaats het scherm tussen de paal tegen het hoekje aan met de bevestigingsgaten. Schermen kunnen afstellen op de grond of bijv. 5cm boven de grond bevestigd worden, schermen moeten dan wel tijdelijk ondersteund worden met houtblokjes. Als het scherm juist gepositioneerd is, kan het vastgezet worden.

Stap 7: Tweede paal plaatsen

Plaats nu de tweede paal in het voorgeboorde gat. Met een voorhamer kan de paal dieper de grond in geslagen worden zodat de juiste diepte t.o.v. het scherm bereikt wordt.

Stap 8: Herhaal

Herhaal de voorgaande punten voor de volgende schermen. Blijf letten op het plaatsen van de palen vlak naast het touwtje en zorg dat de schermen waterpas staan. Eindig altijd met een paal en zorg er dus voor dat het laatste paneel van de schutting hier tussen past.


Bekijk ons assortiment

Tuin en vrije tijd

Of je nou op zoek bent naar een nieuwe blokhut, een mooi zonnescherm of naar spullen om je tuin mee te verzorgen; je vindt het allemaal hier!

Bekijk het hier

Tuingereedschap

Maak het onderhouden van je tuin een stuk makkelijker met dit tuingereedschap. Onder deze categorie vind je alles voor grondbewerking, snoeien, zagen en ook al het kindergereedschap.
Al het tuingereedschap

Tuinmachines

Je tuin, balkon of dakterras onderhouden vind de één heerlijk om te doen en voor de ander is het iets dat nou eenmaal moet en waar je zo min mogelijk tijd aan kwijt wilt zijn. Bij ons vind je daarom een groot assortiment met tuingereedschappen die zowel de echte tuinierder als diegenen zonder groene vingers helpt om de tuin te onderhouden. 

Naar de tuinmachines

Veelgestelde voorjaarsvragen

Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?


Potgrond is opgebouwd uit verschillende elementen die ervoor zorgen dat de grond goed is voor bepaalde planten. Tuinaarde daarentegen is opgebouwd uit onder andere zand. Dit heeft tot gevolg dat er niet genoeg lucht in tuinaarde kan komen. Hierdoor groeien planten veel slechter of helemaal niet in tuinaarde terwijl ze in potgrond mooie planten worden. Om het samen te vatten: potgrond gebruik je voor de planten in de tuin en tuinaarde kan je voor de rest gebruiken!

Wat zijn de populairste tuinplanten?

1. Hortensia

De hortensia, of de gewone hortensia, is een van de meest populaire planten ter wereld. Deze plant kan een hoogte van 1-3 m bereiken. De bloemen zijn roze, paars, wit of blauw afhankelijk van de pH(zuurgraad) van de bodem: In zure gronden worden de bloemen blauw, in minder zure gronden roze en in pH-neutrale bodems paars. Witte varianten veranderen niet van kleur.

2. Helleborus

De kerstroos is een vaste plant van ongeveer 30 cm hoogte. De wintergroene; handvormige bladeren hebben zeven tot negen donkergroene, leerachtige blaadjes, die een paar tanden hebben in hun bovenste helft. De nieuwe bladeren verschijnen samen met de bloemstengels. De plant bloeit met één of een paar witte of roze bloemen.

3. Viooltje

Deze bloemsoort kent meer dan vierhonderd soorten en komt voor in streken met een gematigd klimaat. De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Na het bloeien draait de uitgebloeide bloem zich naar beneden, na de rijping richt de zaaddoos zich weer op, en opent zich.